BiH
0

Sud BiH: Razmatrani prijedlozi optužbe i odbrane u vezi s pritvorom Predragu Kujundžiću optuženom za zločin protiv čovječnosti

FENA
Pred sudijom za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine danas je održano ročište na kojem su razmatrani prijedlozi zastupnika optužbe i odbrane za produženje, odnosno ukidanje pritvora Predragu Kujundžiću (1961.), optuženom za zločin protiv čovječnosti na području općine Doboj.

Zastupnica optužbe tužiteljica Božidaraka Dodik istaknula je kako postoji realna opasnost od bjekstva optuženog, ukoliko pritvor protiv Kujundžića ne bi bio produžen, podsjećajući kako se radi o optuženiku s liste osoba koje se sumnjiče za pripadanje mreži pomagača haškim bjeguncima (prema Odluci Vijeća ministara BiH o mjerama za efikasnije provođenje mandata haškog Tribunala - ICTY-a)

Tužiteljstvo smatra kako, osim spomenutog razloga, postoji i opasnost da optuženi utječe na svjedoke, odnosno saučesnike ili pomagače, te time i na dalji tok krivičnog postupka.

Razlozi za produženje pritvora, prema ocjeni Tužiteljstva, sadržani su i u činjenici da je za krivično djelo za koje se Kujundžić tereti zaprijećena zatvorska kazna u rasponu od 10 godina do dugotrajnog zatvora, kao i radi implikacija koje bi njegovo eventualno puštanje iz pritvora moglo imati u pogledu sigurnosti građana.

Branitelj optuženog, advokat Miroslav Ristić, međutim, smatra kako nijedan od navedenih razloga nije valjano argumentiran.

Tvrdi kako se prijedlog Tužiteljstva za produženje pritvora temelji na apstraktnim pretpostavkama, te da nije potkrijepljen konkretnim radnjama njegovog branjenika.

Odbrana, nadalje, osporava valjanost dokaza koje je ponudilo Tužiteljstvo, a koji se tiču opravdanosti produženja pritvora, ostajući pri prvobitnom prijedlogu za ukidanje pritvora.

Tužiteljica Dodik uložila je u sudski spis kopije spomenute odluke Vijeća ministara BiH, dokumenata u vezi s imovnim stanjem optuženog, službene zabilješke koje se tiču operativnih saznanja Službe državne bezbjednosti Banja Luka, kao i anonimnih pisama u kojima se izražava bojazan za sudbinu svjedoka u ovom krivičnom postupku.

Kopija pobrojanih dokumenata proslijeđena je i odbrani optuženog.

Kako je najavio sudija za prethodno saslušanje Ševko Šahbegović, odluka u vezi s pritvorom u ovom predmetu bit će naknadno saopćena.

Kazao je, istovremeno, da će se ročište za izjašnjenje o krivnji održati 11. januara.

Inače, Sud BiH jutros je potvrdio optužnicu protiv Predraga Kujundžića koju je Tužiteljstvo BiH podiglo 28. decembra.

Ranije određen dvomjesečni pritvor protiv Kujundžića ističe 10. januara.

Kujundžić se tereti da je od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije tzv. srpske republike BiH i paravojnih formacija, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Doboj u svojstvu komandanta jedinice zvane „Predini vukovi“, izvršio, podsticao, pomagao, te znao, a nije spriječio niti kaznio ubistva i teška oduzimanja fizičke slobode počinjena suprotno osnovnim principima međunarodnog prava.

Prema tužbenim navodima, radi se o prisiljavanju na seksualno ropstvo, silovanjima, progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj i spolnoj osnovi te drugim nečovječnim djelima učinjenim s namjerom nanošenja velikih patnji, ozbiljnih fizičkih povreda i narušavanja zdravlja.