BiH
0

Sud BiH: Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora za zločin na području Konjica

FENA
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Radivoja Soldu na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Konjica.

Soldo je osuđen da je tokom juna i jula 1992. godine ženu bošnjačke nacionalnosti nezakonito zatvorio u bungalov na Boračkom jezeru, u sklopu kampa Vojske Republike Srpske (VRS), gdje ju je svakodnevno silovao i prisiljavao na prinudni rad.

Kako se navodi u presudi, oštećena je morala čistiti bungalove u kampu, prati vojničke uniforme i obuću, te je bila izložena maltretiranju i poniženju.

  • Oštećenu su silovali i drugi nepoznati pripadnici VRS-a, kao i vojnici iz Srbije. Zbog prijetnji po život bila je prisiljena da promijeni ime i vjeroispovijest, što je oštećenoj izazvalo trajne psihičke posljedice - kazala je Mediha Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prije izricanja presude Sudu se obratio i optuženi Soldo, koji je uputio izvinjenje oštećenoj.

  • Žao mi je što se sve ovo desilo. Žao mi je i ja se zaista iskreno izvinjavam za sve što se desilo - kazao je Soldo.

Sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između četiri i po i šest godina zatvora potpisan je 19. oktobra.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude državni Sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario s Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvi, kao i to da je invalid i otac dvoje djece.

Otežavajuće okolnosti, prema ocjeni Suda su, bezobzirnost i kontinuiranost krivičnog djela, kao i trajno psihičko oboljenje oštećene.

U završnoj riječi koju je iznijelo na ovom ročištu, Tužilaštvo BiH je istaknulo da će oštećena potpisivanjem sporazuma o prizanju krivice dobiti moralnu satisfakciju za ono što joj je učinjeno.

  • Za nas je najvažnije da je oštećena saglasna sa potpisivanjem sporazuma, da joj se optuženi Soldo javno izvinio, te da će svjedočiti u predmetima koji se tiču zločina počinjenih na području Konjica i Nevesinja - kazala je tužiteljica Sanja Jukić.

Odbrana Solde istakla je kako se optuženi iskreno izvinio, te da je zbog bremena krivice potpisao sporazum s Tužilaštvom BiH.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN-Justice Report.