BiH
0

Sud BiH: Prijedlog Tužilaštva BiH o produženju pritvora je bio neosnovan

Piše: M. B.
Aida Delić-Volaš (Foto: Klix.ba)
Aida Delić-Volaš (Foto: Klix.ba)
Osim za predsjednika Federacije BiH, Živka Budimira, Sud BiH je donio rješenje kojim se iz pritvora puštaju i Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović, kazala je večeras glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Volaš.

"Odlučujući u ponovljenom postupku, a shodno današnjoj odluci Ustavnog suda BiH, sudija za prethodni postupak je donijela rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Živku Budimiru, Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Ivanu Jurčeviću i Hidajetu Haliloviću te se osumnjičeni odmah puštaju na slobodu", rekla je Delić-Volaš novinarima.

Ustavni sud BiH je, prema njenim riječima, analizirao dokaze kojim se rukovodio Sud BiH kada je odredio prvobitnu mjeru pritvora i utvrdio da nisu ispunjeni standardi člana 132 stav 1 Zakona o krivičnom postupku BiH, tačnije da nije ispunjena opšta garancija proizvoljnog hapšenja.

"Shodno tome, Ustavni sud je u postupku preispitivanja donio odluku da se ukine pritvor jer ne postoji osnova sumnje. Stoga je Sud BiH, ne analizirajući prvobitnoe pritvorske razloge, donio rješenje kojim se ukida pritvor svim osumnjičenima i protiv ovoga mogu podnijeti rješenje Krivičnom vijeću Suda BiH u roku tri dana od pismenog prijema podneska", izjavila je glasnogovornica Suda BiH.