BiH
0

Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivnje u predmetu Predraga Simića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH danas je prihvatio sporazum o priznanju krivnje između Tužilaštva BiH i Predraga Simića, saopćeno je iz Suda BiH. Simić je oglašen krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivotvorenjem novca, kao i za krivično djelo krivotvorenja isprava, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina.

"U izreci presude, između ostalog, stoji sljedeće: Krajem 2003. godine, zajedno s još jednom osobom, Predrag Simić je pobjegao iz Republike Srbije u BiH kako bi izbjegao krivični postupak", navodi se.

Zajedno sa drugim osobama dogovorio je da na području BiH organizuju pravljenje lažnog novca radi njegovog stavljanja u opticaj kao pravog i prodaju lažnog novca drugim osobama. Simić je, zajedno sa drugim osobama, pribavio opremu i sredstva za pravljenje lažnog novca te je tokom 2006. godine do 30. januara ove godine napravio neutvrđenu količinu lažnog novca valuta euro i hrvatska kuna radi stavljanja u opticaj.

Nadalje, Predrag Simić je, zajedno s drugim osobama, organizovao prodaju i prebacivanje lažnog novca iz BiH na područje Republike Slovenije po cijeni od 10 posto do 25 posto nominalne vrijednosti.

Zajedno s drugim osobama, Simić je 10. novembra 2006. godine dogovorio kupoprodaju lažnog novca u nominalnoj vrijednosti od ukupno 49.000,00 eura sa kupcima iz Republike Slovenije, te su organizirali njegovu isporuku na teritoriju Republike Hrvatske, pri čemu su naplatili iznos od 7.500,00 eura u pravom novcu.

"Vrijeme provedeno u pritvoru, od 2. februara 2007. godine, se uračunava u izrečenu kaznu zatvora. Predmet Predraga Simića je izdvojen iz predmeta Siniše Ramića, Salkana Džakulića, Zorana Pajčina i Unuc Vese u kojem se nastavlja glavni pretres", navodi se.