BiH
0

Sud BiH prihvatio jemstva i ukinuo pritvor Zorniću i Daciću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u postupku redovne kontrole opravdanosti pritvora, prihvatio je danas prijedlog odbrane i donio rješenje u predmetu Hamdo Dacić i drugi, kojim se optuženim Harisu Zorniću i Hamdi Daciću prihvaća jemstvo i ukida pritvor.

Sud je u odnosu na optužene prihvatio jemstva, za Harisa Zornića u iznosu od 595.072 KM, a za Hamdu Dacića u iznosu od 142.000 KM.

Navedena jemstva sastoje se u upisu hipoteke na nekretninama.

Istovremeno, prema optuženim Harisu Zorniću i Hamdi Daciću određene su imjere zabrane:

  • Zabrana napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor); pomenutu mjeru vršiće pripadnici nadležne policijske stanice, nasumice, jednom dnevno;
  • Zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;
  • Zabrana sastajanja s određenim osobama.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

Haris Zornić, Hamdo Dacić i Acik Can optuženi su za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama i krivičnim djelom pranje novca, saopćeno je iz Suda BiH.