BiH
0

Sud BiH preinačio prvostepenu presudu optuženom Željku Tasovcu

FENA
Apelaciono vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH preinačilo je prvostepenu presudu u predmetu Željko Tasovac i drugi.

Prvostepena presuda je preinačena u pogledu pravne ocjene krivičnog djela i odluke o kazni u odnosu na optuženog Željka Tasovca.

Apelaciono vijeće je optuženog Tasovca oglasilo krivim da je učinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa u podstrekavanju te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena.

Presudom sudećeg vijeća od 6. juna 2007., prvooptuženi Tasovac oglašen je krivim za podstrekavanje na krivično djelo nanošenja teške tjelesne povrede. Optuženom je izrečena kazna zatvora od jedne godine. S obzirom na ranije izrečenu kaznu zatvora od tri godine u drugom predmetu pred Sudom BiH, optuženom je izrečena jedinstvena kazna zatvora od tri godine i 10 mjeseci.

U izreci presude pretresno vijeće je navelo da je optuženi Željko Tasovac od 28. augusta 2005. do 4. oktobra 2005. u Istočnom Sarajevu drugoj osobi dao upute da se teško tjelesno povrijedi Šćepan Dabović.

Optuženi je spomenutoj osobi osigurao finansijsku korist od 1.000 KM da bi on izvršio radnje po uputama. Do napada nije došlo, jer je ova osoba postupala u svojstvu informanta u dogovoru s Državnom agencijom za istrage i zaštitu.