BiH
1

Sud BiH: Potvrđena optužnica protiv Aleksandra Cvetkovića za genocid

FENA
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetković
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Aleksandar Cvetković tereti za krivično djelo genocid, saopćeno je danas iz ovog suda.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Aleksandar Cvetković, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemirivanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učeštvovao u vojnoj operaciji "Krivaja -95“.

U optužnici se dalje navodi da je nakon ulaska u Srebrenicu i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, optuženi Cvetković, 16. jula 1995.godine na lokaciji Ekonomija Branjevo, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, pucao iz automatkse puške na zarobljenike koji su bili u grupama po deset zarobljenika, kojom prilikom je po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka Bošnjaka iz enklave Srebrenica, dok su samo dva zarobljenika preživjela.