BiH
0

Sud BiH ponovo odgodio početak suđenja Pavlu Gajiću

FENA
Sud BiH danas je ponovo odgodio početak suđenja Pavlu Gajiću i naložio da se izvrši dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog da bi se utvrdilo da li njegove tvrdnje o psihičkim problemima imaju "elemente simulacije".

Državno tužilaštvo tereti Gajića da je, kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda "Orlovi Grmeča" Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru 1994. u naselju Sokolac bajonetom usmrtio jednog zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH), prenosi BIRN.

Suđenje Gajiću trebalo je početi 28. februara, ali je odgođeno na zahtjev odbrane, koja je tražila da se izvrši neuropsihijatrijsko vještačenje.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković kazala je da je timskim vještačenjem optuženog utvrđeno da je Gajić psihički i fizički sposoban da prati postupak i aktivno učestvuje u njemu, međutim, suđenje nije počelo jer je optuženi tvrdio da je 13. marta u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Doboj "pao i izgubio pamćenje".

"U nedjelju sam pao, bio sam u komi četiri sata i nisam se ni sjećao svog imena. Sad znam kako se zovem, jer su mi stražari rekli. Ne sjećam se ničega od tog pada, ne sjećam se ni pada, udario sam glavom od zid. Ne razumijem gdje se nalazim", kazao je optuženi Gajić.

Tužilac Tužilaštva BiH Dragan Čorlija kazao je da mu se čini da se "radi o simulaciji", te da mu optuženi izgleda bistriji od njega.

Nakon tvrdnji o gubitku pamćenja optuženog Sudsko vijeće je napravilo kraću pauzu tokom koje je kontaktiralo nadležne u KPZ Doboj.

"Kontaktirali smo KPZ i dvije osobe su nam potvdile da ste vi sami udarili glavom o zid i da je zbog toga pozvana hitna pomoć, te da ljekar nije utvrdio da ste zadobili povredu, niti da ste izgubili pamćenje i bili u komi. S obzirom na to da su nadležni smatrali da se nije desilo ništa bitno, nisu nas obavijestili o tome", kazala je Jesenković.

Jesenković je još jednom pitala optuženog da li može pratiti suđenje, što je on negirao, nakon čega je Sudsko vijeće donijelo naredbu da se izvrši dodatno vještačenje da bi se ljekari izjasnili da li Gajićevo ponašanje ima elemente simulacije.

Gajić je uhapšen u decembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Novo ročište zakazano je za 23. mart, do kada će biti završeno dodatno vještačenje optuženog.