BiH
1

Sud BiH: Počelo suđenje za zločin u Zvorniku

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane, počelo je suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području općine Zvornik.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je 10. maja 1992. na području općine Zvornik, zajedno sa nekoliko nepoznatih osoba, uhapsio deset civila.

Čitajući optužnicu, Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da su Grujić i još neke nepoznate osobe pucali na civile.

Grujiću se na teret stavljaju, kako je rekao tužilac, i ubistva, čime je kao saučinitelj počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iznoseći uvodnu riječ, Gulamović je kazao kako će svjedoci Državnog tužilaštva potvrditi da su ubijene osobe bili nenaoružani civili, a da se njihovo ubistvo desilo u vrijeme postojanja oružanog sukoba na području općine Zvornik.

"Na osnovu svih dokaza koje planiramo izvesti u toku glavnog pretresa, Tužilaštvo smatra da će dokazati kako je optuženi Grujić počinio djelo koje mu se stavlja na teret", rekao je tužilac Gulamović.

Odbrana je u uvodnoj riječi naglasila kako će dokazati da je Grujić nevin, te da istraga u ovom predmetu, koja je vođena ranije pred Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli, nije završena.

"Istraga koja se vodila morala je biti privedena kraju. Dok se istraga vodila u Tuzli, obuhvatala je više osoba, a samo je Grujić optužen. Jedini je Grujić dolazio pred tužioca i kazao da je nevin", rekao je Dragan Gotovac, branilac optuženog.

Odbrana je na početku uvodnih riječi kazala kako porodicama oštećenih želi iskazati saučešće.

"Izvinjavam se porodicama što im nisam mogao pomoći", kazao je optuženi Grujić.

Optuženi se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. april, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH, prenosi BIRN - Justice Report.