BiH
6

Sud BiH: Počelo novo suđenje Harisu Čauševiću, optuženom za terorizam

FENA
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević, (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Obnovljeno suđenje Harisu Čauševiću, koji se tereti za krivično djelo terorizam, a u vezi s napadom na Policijsku stanicu (PS) u Bugojnu 27. juna 2010. godine, počelo je danas pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, čitanjem optužnice, reprodukcijpm videozapisa ranijeg iskaza svjedoka Muamera Karadže te njegovim unakrsnim ispitivanjem.

U napadu na PS Bugojno smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, a teže je ranjena policajka Edina Hindić, dok je još pet policijskih službenika zadobilo lakše povrede.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon ukidanja prvostepene presude od 20. decembra 2013. godine kojom je Čaušević oglašen krivim za terorizam i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 45 godina.

Istovremeno, drugostepenom presudom Vijeća Apelacionog odjeljenja od 12. juna 2014. godine potvrđena je oslobađajuća presuda izrečena Naseru Palislamoviću, koji je u prvostepenom postupku oslobođen optužbi za terorizam u vezi sa spomenutim slučajem.

Prema optužnici koju je pročitao tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara, Čaušević je odgovoran za pripremanje i počinjenje terorističkog čina postavljanjem improvizirane eksplozivne naprave velike razorne moći na stražnji zid zgrade PS Bugojno.

Jedan od ciljeva ovog terorističkog akta, kako se u optužnici navodi, jeste i prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva, odnosno destabilizacija temeljnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH. Osim gubitka jednog mladog života i ranjavanja spomenutih policijskih službenika, napad na PS Bugojno je imao i druge posljedice. Materijalna šteta nanesena na objektu PS procijenjena je na više od 506.000 KM, dok je na obližnjim stambeno-poslovnim objektima i nekoliko automobila šteta procijenjena na oko 213.000 KM.

Tužitelj Čampara naveo je u uvodnoj riječi da će izvođenjem dokaza biti potvrđene inkriminacije sadržane u optužnici, te najavio njeno preciziranje.

Branitelji optuženog, advokati Edin Šabanović i Ifet Feraget insistirali su na reproduciranju videozapisa o iskazu svjedoka Muamera Karadže iz prvostepenog postupka, što je Vijeće prihvatilo.

Nakon dvosatne reprodukcije ranijeg iskaza, odbrana je pristupila ispitivanju bivšeg pomoćnika komandira PS Bugojno za kriminaliteti aktuelnog zamjenika komandira ove stanice Muamera Karadže u svojstvu svjedoka, a na okolnosti i dinamiku dešavanja "kritičnog dana".

Svjedoku su upućena brojna pitanja, počev od toga da li je tada osumnjičenog Čauševića upozorio na njegova prava, na što je ovaj (svjedok) odgovorio da ga on nije ispitivao u smislu odredbi ZKP-a, nego da je to bio tzv. preliminarni razgovor.

Na upit o tome da li je optuženi prilikom provođenja u PS-u imao fizičkih ozljeda, svjedok je odgovorio odrično, navodeći da to nije vidio, a negirao je i tvrdnje odbrane da ga je on (svjedok) fizički zlostavljao dok je bio vezan.

Odbrana je primjetila da svjedok nije očevidac samog postavljanja eksplozivne naprave, odnosno da nema neposrednih saznanja o tome ko je to učinio, uz opasku "da je svjedok oko i uho pravde te da od njega zavisi hoće li neko odležati 45 godina".

Ostatak svjedočenja odnosio se na plan osiguranja objekta PS i druga relevantna pitanja sa stanovišta odbrane.

Vijeću se obratio i optuženi Čaušević, koji je svjedoka pitao u vezi s detaljima koji bi, kako je naveo, mogli biti od značaja za razjašnjenje motiva počinjenja spomenutog krivičnog djela, negirajući svjedokove tvrdnje da se on (optuženi) hvalio da je planirao i počinio to djelo.

Istovremeno, izvršeno je suočenje optuženog i svjedoka na okolnosti u vezi s tvrdnjom optuženog da je prilikom njegovog saslušanja svjedok upotrijebio fizičku silu dok je bio vezan za cijev od radijatora, te da su ga htjeli baciti kroz prozor pod izgovorom da se dao u bijeg, a što je svjedok negirao u cijelosti.

Suočenje je izvršeno i na okolnosti snimanja putem mobilnog telefona ovog navodnog fizičkog zlostavljanja, za što je optuženi, također, teretio svjedoka Karadžu, međutim i na ovu tvrdnju svjedok Karadža odgovorio je odrično, tako da su i svjedok i optuženi ostali pri prvobitnim stavovima (tvrdnjama).

Odbrana je u sudski spis uložila i određene materijalne dokaze/dokumete koji su joj u međuvremenu proslijeđeni, među kojima i službenu zabilješku u vezi s preliminarnim razgovorom svjedoka s njihovim branjenikom.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno u ponedjeljak, 19. januara, reprodukcijom svjedočenja i ispitivanjem novih/starih svjedoka.