BiH
3

Sud BiH odlučuje o pritvoru osumnjičenima za terorizam u akciji Beneluks

SRNA
Sud BiH trebalo bi danas odlučiti o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za četiri osobe lišene slobode u akciji Beneluks, koje su osumnjičene za terorizam.

Tužilac traži određivanje mjere pritvora za Osmana Abdela Salama, Amara Šljivu, Adisa Ramića i Envera Džanku zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je za osumnjičenog Osmana Abdel Salama predložen i zbog opasnosti od bjekstva, jer je riječ o državljaninu Švedske koji bi bjekstvom mogao postati nedostupan pravosuđu BiH.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela terorizam, a prema prikupljenim dokazima, oni su zajedno i u dogovoru sa drugim osobama na području Švedske i Holandije za određen iznos novca na području BiH izvršili konstruisanje i nabavku eksplozivne naprave velike razorne moći sa mogućnošću daljinskog aktiviranja, s namjerom izvršenja terorističkog akta na području Švedske.

Osumnjičeni su otkriveni i lišeni slobode prilikom pokušaja krijumčarenja eksplozivne naprave izvan granica BiH.

Tom prilikom pronađena je i oduzeta eksplozivna naprava, a Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u okviru koje je ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju koja se intenzivno nastavlja s ciljem otkrivanja i procesuiranja svih osoba uključenih u izvršenje ovog krivičnog djela.