BiH
2

Sud BiH odbio žalbu: Živko Budimir i ostali ostaju u pritvoru

Piše: J. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Žalbeno vijeće Krivičnog odjeljenja Suda BiH donijelo je odluku kojom se odbija žalba advokata predsjednika FBiH Živka Budimira i ostalih osoba uhapšenih pod sumnjom za korupciju.

Time je potvrđena odluka postupajućeg sudije Branka Perića kojom se određuje jednomjesečni pritvor Budimiru, Petru Barišiću, Ivanu Jurčeviću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću.

Portparolka Suda BiH Aida Delić-Volaš kazala je da je uvažena žalba Tužilaštva BiH te je u odnosu na sve pritvor određuje i po osnovi iz Člana 132, stav 1, tačka D, odnosno zbog postojanja vanrednih okolnosti kada se radi o krivičnom djelu za koje je zapriječena kazna u trajanju od deset godina ili teža kazna, kada se radi o teškom krivičnom djelu zbog načina njegovog počinjenja i posljedica te kada postoje okolnosti u kojima bi moglo doći do uznemiranjvanja javnog reda.

Aida Delić-Volaš, portparolka Suda BiH (Foto: Klix.ba)
Aida Delić-Volaš, portparolka Suda BiH (Foto: Klix.ba)

Podsjetimo, Sud BiH je 28. aprila odredio jednomjesečni pritvor Budimiru i ostalima, koji se sumnjiče za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarajevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH pod kodnim nazivom Patriot.