Tužiteljstvo BiH
0

Sud BiH nema jedinstven stav o pitanju stvarne nadležnnosti

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine smatra da "dosadašnja praksa Suda BiH ukazuje kako Sud nema jedinstven stav o pitanju stvarne nadležnosti" te da "taj stav, čini se, ovisi o sastavu sudskog vijeća i, kako izgleda, od imena optuženih."

Naglasivši kako nema namjeru upuštati se u komentiranje pojedinačnih presuda Suda BiH, Tužiteljstvo ipak navodi slučaj presude protiv Dragana Čovića i Lijanovića od 2. juna ove godine iz čijeg obrazloženja proizilazi da je vijeće Suda BiH takvu presudu donijelo "iz razloga što je krivično djelo koje se optuženome stavlja na teret propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH te stoga ne spada u nadležnost Suda BiH".

Tužiteljstvo u svom saopćenju naglašava da je presuda protiv Čovića i drugih u suprotnosti s dosadašnjom praksom Suda BiH, koji je u drugim predmetima (npr. predmet Jelavić, predmet Čengić, predmet Treći entitet, predmet Madić) prihvatio stvarnu nadležnost i odlučivao o optužnicama za krivična djela propisana krivičnim zakonima entiteta.

U skladu s tom praksom, Tužiteljstvo BiH je u prvobitnoj optužnici navelo razloge za nadležnost Suda BiH za odlučivanje o krivičnim djelima iz Krivičnog zakona FBiH, a ti razlozi su bili neupitni do 2. juna ove godine.

Tužiteljstvo ističe da je nedavno u drugom predmetu Sud BiH (drugi sudija), rješavajući po prethodnim prigovorima odbrane na potvrđenu optužnicu za krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH, gdje su se prigovori odnosili na stvarnu nadležnost Suda, zauzeo suprotan stav i odbio prethodne prigovore kao neutemeljene i time potvrdio svoju stvarnu nadležnost za krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH.

Tužiteljstvo naglašava kako nema odgovor na ovakve dijametralno suprotne stavove različitih vijeća Suda BiH o pitanju stvarne nadležnosti i ne slaže se s presudom Suda BiH od 2. juna 2008. godine. Smatra da je u skladu sa Zakonom o Sudu BiH postojala i još postoji nadležnost Suda BiH za odlučivanje u ovom predmetu. Ističe da je presuda od 2. juna 2008. formalna odluka i kao takva temeljena isključivo na stavu Apelacionog vijeća Suda da Sud BiH nije bio stvarno nadležan za odlučivanje u ovom predmetu.

Ova formalna presuda nije riješila suštinu optužbe niti je predmet protiv optuženog Dragana Čovića konačno riješen, navedeno je u saopćenju, uz napomenu da Tužiteljstvo BiH po zakonu nema pravnih sredstava da pobija ovakvu presudu pa će i postupiti po istoj i predmet dostaviti nadležnom tužiteljstvu odnosno sudu, koji će o krivičnoj odgovornosti optuženog Dragana Čovića odlučivati u meritumu.

U istom saopćenju Tužiteljstvo BiH ističe kako se do sada nije obraćalo javnosti u vezi s presudom Suda BiH od 2. juna 2008. protiv Dragana Čovića i Lijanovića, jer do 1. jula ove godine nije zaprimilo pismeni otpravak presude "te nisu bili posve jasni razlozi za njeno donošenje".