BiH
0

Sud BiH korigira navode u štampi o imenovanju sudije Vlade Adamovića u Apelaciono odjeljenje Suda

FENA
Sud Bosne i Hercegovine korigirao je danas u saopćenju za javnost navode u „Nezavisnim novinama“ u vezi s člankom pod nazivom „Sudija Adamović unaprijeđen dok je bio pod istragom" i smatra ga iznenađujućim i netačnim.

Iz Službe za informiranje Suda BiH naglašeno je da se imenovanje sudija u vijeća vrši isključivo prema principu efikasne raspodjele predmeta i urednog rukovođenja ograničenim resursima Suda te da je proces imenovanja sudija u vijeća apsolutno transparentan.

Uz napomenu da ne praktikuje reagiranje na novinske članke, koji hvale ili kritikuju rad ove institucije, Sud BiH je ipak reagirao smatrajući da navedeni novinski članak sadrži "netačne i nepotpune informacije, koje mogu dovesti do pogrešne slike o internoj organizaciji i radu Suda".

U obrazloženju je navedeno kako je prema planu rada Suda BiH za ovu godinu i odluci predsjednika Suda BiH od 22. februara ove godine sudija Vlado Adamović imenovan u fiksno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja efektivno od 1. marta 2006. godine. Odluka o imenovanju sudije Adamovića u Apelaciono vijeće donesena je uz konsultaciju Komisije za imenovanje vijeća.

Tu komisiju čine tri suca Apelacionog odjeljenja i dva člana Ureda registrara Suda. Ona je imenovana 6. decembra prošle godine i između ostalog daje prijedloge predsjedniku za imenovanje sudija i formiranje vijeća u Odjelima I i II radi efikasnog i urednog procesuiranja krivičnih predmeta. Daljnjom organizacijom navedenog vijeća, a prema prijedlogu Komisije za imenovanja od 7. aprila 2006. godine, sudija Adamović postupa kao predsjednik tog apelacionog vijeća još od aprila 2006. godine. Odlukom predsjednika od 18. augusta 2006. godine sudija je i formalno imenovan kao predsjednik tog vijeća. Odluka od 12. oktobra ove godine, na koju se, prema saopćenju, poziva navedeni članak, internog je karaktera, vezana je za efikasnu organizaciju vijeća i ni u kom pogledu ne mijenja sastav apelacionog vijeća koji je utvrđen ranijom odlukom.

U saopćenju je naglašeno da su "neki od žalbenih postupaka u kojima sudija Adamović postupa popraćeni novinskim člancima i drugim medijskim izvještajima u sklopu redovnog izvještavanja o radu Suda", te da je "sudija Adamović, u ovom pogledu, u sklopu svojih redovnih dužnosti predsjedavao javnim sjednicama apelacionog vijeća.