BiH
0

Sud BiH: Iznošenje završnih riječi u slučaju "Husein Erdić i drugi"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iznošenjem završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane sutra bi u Sudu BiH trebalo da bude nastavljeno suđenje Huseinu Erdiću, Midhatu Traki, Nevadu Hušidiću i Merimu Keseroviću, optuženim za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom februara organizovao i rukovodio, te dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da na ratište u Siriju i Irak organizuje odlazak državljana BiH Nevada Hušidića i Merima Keserovića, s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja IDIL-u.

Prema optužnici, Trako je po prethodnom dogovoru sa Erdićem dao Keseroviću i Hušidiću novac za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo - Istanbul.

Ročište, koje je trebalo da bude održano 1. septembra, odgođeno je za sutra zbog nedolaska optuženog Hušidića, koji je tog dana upućen na izdržavanje zatvorske kazne po drugom predmetu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su 18. februara Erdića, Traku, Hušidića i Keserovića, a Sud BiH je optužnicu protiv njih potvrdio 15. aprila.

Nastavak suđenja zakazan je za 11.00 sati.