BiH
0

Sud BiH: Dražensko Volaš i "Sistem Eurionvest" krivi za poreznu utaju

FENA
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Draženko Volaš i drugi, prvostepeno Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je u utorak presudu kojom su optuženi Draženko Volaš i pravno lice "Sistem Euroinvest" oglašeni krivim za produženo krivično djelo porezna utaja.

S tim u vezi, Sud im je izrekao - optuženom Draženku Volašu uslovnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo, a optuženom pravnom licu "Sistem Euroinvest" d.o.o Banja Luka novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju je pravno lice dužno platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti ove presude.

Optuženi Draženko Volaš kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu "Sistem Euroinvest" d.o.o. Banja Luka i "Sistem Euroinvest" d.o.o. Banja Luka, kao pravno lice, su oglašeni krivim što su u namjeri izbjegavanja plaćanja PDV-a od 01.01.2010. do 31.12.2010. godine i od 01.01.2011. do 31.12.2011.godine, postupili suprotno odredbama člana 38. Zakona o PDV-u i oštetili budžet Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 68.920 KM.

Na osnovu člana 110. KZ BiH od optuženog Draženka Volaša oduzeta je protivpravno pribavljena imovinska korist u iznosu od 34.460 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od dvije godine.

Na osnovu člana 110. KZ BiH od optuženog pravnog lica „Sistem Euroinvest“ d.o.o. Banja Luka oduzeta je protivpravno pribavljena imovinska korist u iznosu od 34.460 KM, koju je optuženi dužan platitit u roku od dvije godine.

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP BiH optuženi Draženko Volaš i pravno lice "Sistem Euroinvest" su oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka koji padaju na teret budžetskih sredstava, saopćeno je iz Suda BiH.