BiH
37

Sud BiH: CIK postupio ispravno odbivši ustupanje dokumentacije MUP-u RS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine konstatovao je da je Centralna izborna komisija BiH postupila ispravno odbivši ustupanje dokumentacije MUP-u RS u slučaju falsifikovanja biračkog prava.

"Nakon što se Centralna izborna komisija BiH 14. septembra obratila Sudu BiH za davanje uputa kako postupiti u slučaju kada joj Osnovni sud u Derventi izda naredbu za privremeno oduzimanje određene dokumentacije koju posjeduje Centralna izborna komisija BiH, Sud BiH je odgovorio 23. septembra", saopćeno je iz CIK-a BiH.

U odgovoru Suda BiH se konstatira da je Centralna izborna komisija BiH ispravno postupila zato što se Osnovni sud u Derventi nije obratio Sudu BiH sa zahtjevom za pravnu pomoć.

Analizirajući odredbe Zakona o krivičnom postupku RS i Zakona o krivičnom postupku BiH, u odgovoru Suda BiH se navodi da Centralna izborna komisija BiH, kao državni organ vlasti, nije bila dužna Ministarstvu unutrašnjih poslova RS dostaviti bilo kakvu informaciju ili dokaze.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH pismeno se obratila Sudu BiH informišući ga da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske najavilo dolazak u prostorije CIK-a kako bi oduzeli određenu dokumentaciju za potrebe istrage o falsifikovanju i zloupotrebi biračkog prava iako po zakonu ovakve zahtjeve CIK-u mogu upućivati samo nadležne državne pravosudne institucije - Sud i Tužilaštvo BiH.