Radom za boljitak
0

"Subvencije za privredu obezbijediti iz poreza na luksuz"

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Narodna stranka "Radom za boljitak" ukoliko dođe na vlast izdvojiće 2,5 milijardi KM subvencija za privredu godišnje koje će obezbijediti uvođenjem poreza na luksuz - rekao je potpredsjednik ove stranke Jerko Ivanković Lijanović.

Ivanković Lijanović, koji je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, istakao je da BiH ima najmanji porez na luksuz u Evropi i regionu, te naglasio da svako ko želi da konzumira luksuz to treba i da plati.

"Svake godine smo predvidjeli 2,5 milijardi direktnih podsticaja u privredu, od toga milijardu za poljoprivredu. Na taj način bismo stvorili pozitivni oslonac za privredu, iz čega bi došli pozitivni efekti, a to su nekih 100 000 novih radnih mjesta i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita", rekao je Lijanović za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je istakao da želi da život i rad rastereti poreza. "Recimo, predvidjeli smo da doprinose na plate u proizvodnim poduzećima u potpunosti oslobodimo, tako da sve što zaradi pripadne radniku, a državi ne mora da daje ništa. Fondove bismo punili iz poreza na luksuz", naveo je Ivanković Lijanović. 

Ivanković Lijanović smatra da ustavno uređenje u BiH nije prioritet, jer se i u postojećem ustavnom uređenju može imati daleko kvalitetnije društvo.

"U EU imamo raznih ustavnih uređenja, pa imamo i EU sa 27 država i ona uspješno funkcioniše. U ovom trenutku prioritet je realizacija tri naše ključne politike, odnosno /prelazak/ politika iz etničkog konflikta u etničku saradnju, iz ekonomskog siromaštva u ekonomski razvoj i iz politike izolacije u politiku integracija. A, to sve možemo i kroz postojeće ustavno uređenje", zaključio je  Ivanković Lijanović.