BiH
0

Subašić: Od Salihovića smo zatražili i bolju zaštitu svjedoka

Anadolija
Predstavnici 13 udruženja žrtava proteklog rata danas su održali sastanak sa glavnim tužiocem Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem na kojem su izrazili želju da Tužilaštvo BiH bude ojačano novim tužiocima u cilju ubrzanja i transparentnosti sudskih procesa protiv optuženih za ratne zločine).

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić za agenciju Anadolija je izjavila da je današnji sastanak bio nastavak ranijih susreta koje su udruženja imala sa Salihovićem.

“Dali smo podršku postignutom napretku s tužilaštvima Srbije i Hrvatske o procesuiranju ratnih zločinaca koji su državljani tih država, a zločin su počinili na području BiH. Nadalje, tražili smo da Tužilaštvo BiH bude ojačano novim tužiocima. Također smo tražili da se osigura podrška svjedocima jer nisu dobro zaštićeni. Tražili smo da Sud BiH radi više po pitanju 803 predmeta pod oznakom A, koje je tužilaštvo u Hagu prebacilo tom sudu. Ti predmeti još uvijek u velikom broju nisu obrađeni”, rekla je Subašić.

Ona je ustvrdila da su predstavnici udruženja dobili obećanje od Salihovića da će biti učinjeno sve što je u njihovoj moći kako bi se udovoljilo navedenim zahtjevima.

Također, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović naglasio je u izjavi za AA da ih je tužilac Salihović izvijestio da će biti angažirani dodatni tužioci u predmetima ratnih zločina što je, prema Tahiroviću, veliki pomak u odnosu na dosadašnji period.

Po njegovim riječima, postignut je i veliki napredak u saradnji s tužilaštvima Srbije i Hrvatske kad je riječ o procesuiranju optuženih za ratne zločine koji su državljani tih država, a zločin su počinili na području BiH.

Tokom susreta je bilo riječi i o, za predstavnike udruženja žrtava krucijalnom pitanju, zaštiti svjedoka koji svjedoče u predmetima ratnih zločina.

“Imali smo konstruktivan razgovor. Naglašeno je da su, prije svega, svjedoci i žrtve u prvom planu Tužilaštva BiH kad se radi o predmetima ratnih zločina. Izneseno je mnogo pozitivnih stvari”, rekao je Tahirović.