BiH
0

Subašić: Najvažnije da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi, genocida ne bi bilo da nije bilo njih

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić izjavila je kako podržava odluku da se ponovi suđenje Jovici Štanišiću i Franku Simatoviću po svim tačkama optužnice, koju je danas izreklo Žalbeno vijeće Haškog tribunala Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Stanišiću, bivšem šefu Državne bezbjednosti u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i njegovom pomoćniku Simatoviću optuženim za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, ponovo će se suditi po svim tačkama optužnice. 

"Mi znamo da su oni pomagali, podržavali sve, ništa se ne bi desilo bez njih, ni genocid ni ništa od zločina. Mislim da je sud bio pogriješio, ali se greške ispravljaju, isplati se ponovo raditi, svako griješi pa i sud, ali je nama najvažnije da im se ponovo sudi", kazala je Subašić.

U razgovoru za AA istakla je kako je u Haškom tribunalu, gdje je i pratila današnje suđenje, sa predsjednikom predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Theodorom Meronom i drugim zvaničnicima suda zahtjevala da se ubrza proces izricanja presuda Karadžiću, Mladiću, Šešelju i Hadžiću.

"Rekli su kako će Karadžiću do 15. marta naredne godine biti presuda, rekli su da će nakon toga biti presuda Šešelju, do 2017. godine Mladiću, a za Hadžića su kazali kako je on puno bolestan i da ne vjeruju da će uopće dočekati presudu", kazala je Subašić.