BiH
10

Subašić: Moguće odgađanje dženaze u Srebrenici ukoliko se ne zaustavi izgradnja crkve

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) kako postoji mogućnost da dženaza i ukop žrtava genocida u Memorijalnom centru Potočari bude odgođena ukoliko međunarodna zajednica ne izvrši odlučan pritisak na vlasti Republike Srpske (RS), odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da obustave izgradnju crkve na Budaku kod Srebrenice.

Crkva se gradi u blizini Memorijalnog centra Potočari, te uz jednu od većih masovnih grobnica u Srebrenici, gradu u kojem je u genocidu u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 srebreničkih muškaraca i dječaka. Općina Srebrenica je ranije zabranila nastavak izgradnje crkve na Budaku, no isto rješenje poništilo je Ministarstvo prostornog planiranja entiteta Republika Srpska.

Odgovornost na Inzku

Inače, u petak će biti održana sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj će se govoriti i na ovu temu.

"Dakle, postoji mogućnost i za odgađanje dženaze i obilježavanje godišnjice genocida, ali ćemo o tome još razgovarati. Nije dovoljno da ih visoki predstavnik u BiH i Ambasada SAD-a u Sarajevu samo opominju ako se ovo ne zaustavi. A prije svega odgovornost je na Valentinu Inzku. Ukoliko se to ne uradi, jasno će biti da se sve ovo dešava jer smo mi muslimani. Ja ove godine trebam ukopati kosti najmlađega sina. Zapravo, samo dvije njegove kosti koje su pronađene. Nema smisla da ga ukopavam i da pravimo dženazu ako će iznad Memorijalnog centra biti ta inat crkva. Jer mi ne možemo kontrolirati 100 hiljada ljudi koji će prisustvovati dženazi i obilježavanju godišnjice genocida, ne možemo kontrolirati Bošnjake koji su uvrijeđeni i ogorčeni ovakvim provokacijama'', kazala je Munira Subašić za AA.

Subašić je naglasila kako majke Srebrenice nisu protiv pravoslavnih crkava, ali da je su protiv inat crkve kojoj su "bijeli nišani srebreničkih žrtava bliži nego ijedan pravoslavac koji bi se tu molio".

"To što se radi nije nimalo slučajno... Gledajte, mi nismo protiv crkava. U vrijeme kada se dešavao genocid u Srebrenici i kada su naša djeca umirala od gladi, mi u Srebrenici smo sačuvali dvije crkve i ponosni smo na to. To su i naše crkve! Osim toga, toliko je zla učinjeno da bi svaka avlija u Srebrenici trebala imati crkvu da se mole i da im Bog oprosti za hiljade ubijene djece, silovanih djevojčica, porušenih džamija... Te crkve im trebaju ako imaju i trun vjere u sebi. Ali, ta crkva na Budaku je čista provokacija, politička crkva kojom se Bošnjacima u Srebrenici šalju jasne i prijeteće poruke", rekla je Subašić za AA.

Provokacija, a ne bogomolja

Predsjednica Udruženja Majke SrebreniceHatidža Mehmedović istakla je za agenciju Anadolija kako je crkva na Budaku najobičnija provokacija i da nije riječ o bogomolji kako tvrde oni koji ju grade. Ponovila je da Bošnjaci nisu protiv crkava i da su, kao i mnogo puta do sada, spremni dati i novac za njihovu izgradnju.

"Ali, ovo što se radi nedopustivo je. Sistemski se radi na tome kako bi Bošnjaci nestali s ovih prostora. Mi smo osuđeni da se svaki dan moramo boriti, gledati zločince, boriti se za neku pravdu. Očito je cilj da se unište i oni koji su preživjeli genocid. Ali, kako da nas iznenađuje ovo što se danas dešava u Srebrenici kada su nas četiri godine ubijali pred očima cijelog svijeta? To je ogledalo današnjeg svijeta. Više se sude saobraćajne nesreće nego genocid nad hiljadama Bošnjaka u Srebrenici. Na razne načine nagrađuju zločince koji su počinili genocid, a i ta crkva je sada samo simbol tih nagrađivanja", rekla je Mehmedović za agenciju Anadolija.

Dodala je kako ne zna čemu vode ovakve provokacije, te podvukla kako o tome treba brinuti međunarodna zajednica koja "dozvoljava da se vrši genocid nad živima"."Tvrde da su svi narodi konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH. Ovo što se dešava u Srebrenici pokazuje da smo mi ovdje narod drugog ili trećeg reda", zaključila je Mehmedović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izrazio je jučer zabrinutost povodom informacije da su nastavljeni radovi nacrkvi na Budaku u općini Srebrenica. Zatražio je obustavu izgradnje sporne crkve.

Uvažavajući pozitivnu ulogu koju vjerske zajednice mogu i moraju igrati u pružanju podrške mirnom suživotu i međusobnom poštovanju u Srebrenici, visoki predstavnik očekuje od Pravoslavne crkve da djeluje proaktivno i založi se kod nadležnih organa da se crkva izmjesti podalje kako od nedavno ekshumirane masovne grobnice tako i od groblja u Potočarima, a bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju.

SAD poziva na obustavu izgradnje

Također, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu (SAD) je izrazila žaljenje zbog informacija da su jutros ponovo započeta izgradnja crkve u Budaku u Općini Srebrenica.

"Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida, je provokacija, i ne služi legitimnim potrebama vjernika. Općina Srebrenica je nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom polju. Ponovo izražavamo podršku vjerskim slobodama i slobodnom prakticiranju za sljedbenike svih religija u BiH. Ovo pravo mora biti izbalansirano s legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, s pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Pozvali su vlasti RS i crkvene vlasti da obustave gradnju i da počnu razgovore sa predstavnicima općine o prikladnijoj lokaciji koja bi istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida.

"Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju", zaključeno je.