BiH
0

Stvoreni uslovi za rad komisije za ispitivanje istine o stradanjima u Sarajevu od 1992. do 1995.

FENA
Predsjednik Državne komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka i Jevreja i ostalih u Sarajevu od 1992. do 1995. godine Ivica Marinović istaknuo je kako su konačno stvoreni uslovi za rad ovoga tijela, te da je donesena odluka o finansiranju njegovog rada do kraja godine.
  • Ostalo je još da se riješi pitanje smještaja Komisije i na današnjoj sjednici određivali smo se u vezi s tim pitanjem. Do sada smo zaprimili tri ponude. Jedna je na području Istočnog Sarajeva, druga u Geodetskom zavodu, a treća u poslovnoj zgradi Energoinvesta u Pofalićima i mi ćemo naredne sedmice obići te lokacije, istražiti ponude i odrediti se o tom pitanju, rekao je Marinović novinarima danas nakon sjednice u Sarajevu.

On je istaknuo kako se Komisija nije bila u mogućnosti tokom dana sastati s ministrom za ljudska prava i izbjeglice zbog njegove zauzetosti, a kako bi se odredili u logističkom smislu koje ministarstvo treba dati Komisiji.

Prema Marinovićevim riječima Komisija je danas pregledala parametre koji služe za izradu njenog istraživačkog projekta, dok je ekspertna ekipa koja će raditi na projektu formirana protekle sedmice.

-Taj projekt izrađivat će se negdje oko mjesec dana, a nakon toga krenut će se u konkretna istraživanja. Uz ljudske žrtve dio istraživanja bit će i materijalne štete iako je naš fokus na žrtvama, rekao je Marinović.

Kazao je da je Komsija tokom zasjedanja odlučila da prihvati posmatrače koji će nadgledati njen rad, a to će, kako je dodao, biti predstavnici međunarodnih institucija koje su iskazale zainteresiranost za ovaj projekt - OHR-a, UNDP-ija, OSS-a i Haškog tribunala.