"Moja slika Sarajeva"
0

FOTO / Stvarna autorica pobjedničke fotografije je Amela Šabić

Sarajevo-x.com
Nakon objave imena autora pobjedničke fotografije za mjesec oktobar u sklopu konkursa ''Moja slika Sarajeva'', u ponedjeljak 01. novembra 2011. godine, Direkcija projekta ''Moja slika Sarajeva'' dobila je pritužbu od Amele Šabić iz Travnika, koja je rekla da je ona stvarni autor izabrane fotografije, te da je proglašeni mjesečni pobjednik, Esad Klačar iz Sarajeva, izvršio zloupotrebu njenog autorskog djela.

Na navedene pritužbe Direkcija projekta reagirala je formiranjem tročlane Verifikacijske komisije sa namjerom da u najbržem roku utvrdi ko je stvarni autor pobjedničke fotografije.

U skladu sa dostavljenim dokazima, Verifikacijska komisija projekta ''Moja slika Sarajeva'' zaključila je sljedeće:

  1. Na Zahtjev za dostavu pismenog obrazloženja i dokaza o vlasništvu autorskog prava, upućen 01. 11. 2011. godine, pozitivno je odgovorila Amela Šabić, dok Esad Klačar nije poslao nikakvo obrazloženje i dokaz o vlasništvu do roka navedenog u Zahtjevu (03. 11. 2011. do 12:00 sati).

  2. Amela Šabić je Komisiji dostavila obrazloženje na koji način je moglo doći do povrede autorskih prava, te originalnu neobrađenu fotografiju iz koje se nedvojbeno može zaključiti da je ona stvarna autorica nagrađene fotografije.

Stoga je Komisija, u skladu sa pravilima učešća na konkursu (Čl. 5), a zbog povrede Člana 4. pravila učešća, donijela odluku o diskvalifikacijiEsada Klačara iz daljnjeg toka konkursa. Profil i fotografije korisnika će biti trajno uklonjene iz baze. Na osnovu zaključka Verifikacione komisije, mjesečna nagrada - fotoaparat Olympus TG-310, bit će uručen stvarnoj autorici fotografije ''Poletjela golubica sa Baščaršije'' – Ameli Šabić iz Travnika.

Direkcija projekta ''Moja slika Sarajeva'' uložit će dodatni napor da unaprijedi sistem prijave fotografija, kako bi se smanjila mogućnost ponovne povrede autorskih prava.

Podsjećamo da je konkurs “Moja slika Sarajeva” otvoren početkom jula 2011. i za nepuna četiri mjeseca su 923 autora putem web-stranice www.mojaslikasarajeva.net prijavila 2.843 fotografije. Stranica www.mojaslikasarajeva.net je do sada imala 81.775 posjeta i 50.536 jedinstvenih posjetitelja (izvor: Google Analytics), dok Facebook stranica ''Moja slika Sarajeva'' danas ima 7.098 fanova.

Projekt koji su pokrenuli Fondacija Sarajevo Navigator i Input d.o.o ima za cilj prezentirati sliku Sarajeva, viđenu očima njegovih građana i njegovih posjetitelja. To je kontinuirani projekt, koji prevashodno želi ponuditi lijepu sliku o Sarajevu, dajući tako doprinos afirmaciji Sarajeva kao turističke destinacije.

Jezgra projekta je internet-konkurs za najbolje fotografije Sarajeva, objavljen na web-stranici www.mojaslikasarajeva.net, koja je dinamična, snažno povezana sa društvenim mrežama, pa je svaku fotografiju moguće komentarisati i ocjenjivati putem Facebooka. Pored Facebook glasača, fotografije ocjenjuje i stručni žiri.

Kombinacijom glasanja će svakog mjeseca do aprila 2012. godine biti birane najbolje fotografije za prethodni mjesec, čiji će autori biti nagrađeni vrijednim nagradama koje je obezbijedila firma Olympus BH d.o.o. Najuspjelije fotografije bit će objavljene na www.mojaslikasarajeva.net, na Facebook grupi “Moja slika Sarajeva”, na stranicama mjesečnog gradskog vodiča Sarajevo Navigator, kao i na portalu www.sarajevo-x.com.

Početkom 2012. godine bit će izabrani i ukupni pobjednici za 2011. godinu, ali i 30 najuspjelijih radova. Ti radovi će biti prezentirani najširoj publici na izložbi, koja će biti održana u povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Realizaciju projekta ''Moja slika Sarajeva'' podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i www.sarajevo-x.com.