BiH
3

Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u općini Centar

Klix.ba
U prostorijama Federalnog ministarstva pravde 4. i 5. novembra 2013. godine su predstavnici 17 općina/gradova iz cijele Bosne i Hercegovine prezentirali svoje projekte za nagradu od 48.000 KM koja se dodjeljuje u okviru projekta Beacon plus - najbolje prakse u BiH.

Nagrada se osmi put zaredom dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave za prepoznavanje i promovisanje najboljih primjera iz prakse na lokalnom nivou vlasti, a nagradni fond su ove godine obezbijedili Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS koji će i odlučiti o dobitniku.

Općine/gradovi su 2013. godine mogli konkurisati iz oblasti "Funkcionisanje jedinica lokalne samouprave u vanrednim situacijama (elementarne nepogode)", "Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta u jedinicama lokalne samouprave s ciljem privlačenja investicija", "Saradnja općinskih vijeća sa građanima u procesu donošenja odluka" i "Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja općine/grada". Osim Općine Centar, projekte su prezentirali predstavnici općina: Teslić, Tešanj, Posušje, Kotor Varoš, Nevesinje, Brod, Stari Grad Sarajevo, Žepče, Čapljina, Ravno, Prnjavor, Gradiška, Bijeljina, Srebrenik, Vogošća i Distrikt Brčko.

U ime Općine Centar na ovom skupu su savjetnici načelnika Tarik Hadžiomerović i Muamer Hodžić prezentirali potencijalne mogućnosti Općine iz oblasti stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta.

"Prvi koraci ka tom smjeru načinjeni su usvajanjem dokumenata poput 'Strategije razvoja Općine Centar do 2015.' i 'Vodiča za investiranje na području općine Centar'. Formirali smo Biznis centar u poslovnoj zgradi 'Svjetlosti' u Muhameda Kantardžića 3, koji prevashodno ima ulogu pružanja savjetodavne pomoći malim i srednjim preduzećima. Osim toga, po povoljnim uvjetima izdajemo pod zakup općinske poslovne prostore za pokretanje biznisa te pružamo podršku razvoju turizma kao jedne od perspektivnijih grana privrede. Ulaganjem u infrastrukturu pozitivno utječemo na privlačenje stranih investicija kao na primjer za izgradnju lanaca hotela i tržnih centara, a formiranjem poslovne zone Šip privukli smo nekoliko investitora koji su shvatili potencijal tog dijela općine Centar. Uvođenjem besplatne wi-fi konekcije za građane poboljšali smo kvalitet protoka informacija što je jako bitno za moderni način vođenja poslovanja", kazao je Hadžiomerović.

Željko Varunek, sekretar Općinskog organa uprave i član stručnog tima Općine Centar je ovom prilikom kazao da je veliki potencijal općine Centar u poljoprivrednom zemljištu koje pokriva oko 30% njene teritorije.

"Priliku za razvoj biznisa vidimo u saradnji javnog i privatnog sektora, koja je još uvijek nedovoljno istražena oblast. Za privlačenje kako domaćih tako i stranih investicija vidimo i mogućnost u zajedničkim investicijama sa drugim općinama iz Kantona, Federacije i cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Varunek.

Osim navedenih članova stručnog tima Općine Centar, na izradi prezentacije je učestvovala i Edina Muslić, savjetnica načelnika.