Poruke iz SAD-a za BiH
0

Stvaranje novih entiteta prijeti sigurnosti u regionu

Sarajevo-x.com
State Department neće nuditi rješenja za ustavnu reformu, ali je voljan pomoći
State Department neće nuditi rješenja za ustavnu reformu, ali je voljan pomoći
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Thomas Countryman, koji je nedavno boravio u Bosni i Hercegovini, na sjednici Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi na pitanja kongresmena i senatora o našoj državi izjavio je kako je BiH nadomak rješenja pitanja vojne imovine, ali i ustavnih reformi.

Countryman je stavio do znanja da stvaranje novih entiteta ne dolazi u obzir te da je rješenje u stvaranju funkcionalnije države koja nužno ne mora biti i centraliziranija.

Na sjednici Komisije, kojom predsjedavaju senator Benjamin Cardin i njegov zamjenik kongresmen Alcee Hastings, bili su prisutni i senatori Jeanne Shaheen i Geogre Voinovich, kongresmeni Earl Pomeroy i Russ Carnahan.

U uvodnoj riječi Hastings je rekao da Sjedinjene Države moraju jasno staviti do znanja kako novi konflikt na Balkanu nije prihvatljiv. Nije to potrebno, dodao je, kako bi međunarodna zajednica i dalje bila prisutna na Balkanu, nego i zbog poticanja etničkih tenzija ili prijetnji jednostranim prekrajanjem granica.

Evropski partneri

“Moramo osigurati da naši evropski partneri shvate kako je bit naše politike da se utiče na živote ljude na Balkanu, da nema mjesta za eksperimente, za koordinaciju zarad koordinacije niti za igranje nekakvih diplomatskih igrica. Ne želim da aktivni angažman Sjedinjenih Američkih Država legitimizira pristup Evropske unije ukoliko taj pristup ne bude samostalan i više konstruktivan", kazao je Hastings.

Sjedinjene Države podržavaju, kazao je Countryman, Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu. Retorika koja podržava secesiju ili traži stvaranje novog entiteta je destabilizirajuća.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
On je nadodao kako je Srbija napredovala u smislu odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, mada može učiniti mnogo više stavljajući do znanja kako je glavni grad za sve građane Bosne i Hercegovine – Sarajevo.

Izbori donijeli šansu

Iako je cijelo saslušanje o Zapadnom Balkanu proteklo u znaku Bosne i Hercegovine, pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a kazao je kako je najznačajnija prepreka putu Srbije ka Evropskoj uniji nehapšenje Ratka Mladića, najtraženijeg bjegunca od pravde u 21. stoljeću.

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara je dodao kako se ipak nada da nova vlast u BiH neće biti tek matematička, nego da će imati i određeni program.

“Postoje naznake da su novoizabrani lideri spremni na kompromis, posebno kada je u pitanju vojna imovina”, istakao je Countryman, dodavši kako bi se hitno trebao donijeti amandman na Ustav BiH kako bi se ispoštovala odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu i da bi to trebao biti ključni uslov za članstvo BiH u EU.

Novi saziv Predsjedništva BiH na korak do rješenja vojne imovine
Novi saziv Predsjedništva BiH na korak do rješenja vojne imovine

“Tek kad se tako postave uslovi, ustavne promjene su moguće. SAD neće gurati planove kao prije. Planovi za promjene moraju proistaći od domaćih lidera, ali će SAD i Evropska unija pripomoći”, kazao je Countryman pred Helsinškom komisijom za sigurnost i saradnju sa Evropom pri američkom Kongresu.

Razlozi za optimizam

Pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a kazao je kako optimizam crpi iz dva razloga. Prvi je što je novo Predsjedništvo BiH spremno na saradnju i šalje drugačije poruke od prethodnog saziva. Drugi razlog je što je Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik Republike Srpske, “ublažio svoju retoriku”.

On smatra kako su lideri političkih partija u BiH shvatili da postojeći sistem ne funkcionira. Objektivna poteškoća bržim integracijama, smatra, ogleda se u tome što je perspektiva članstva BiH u Evropskoj uniji jako udaljena.