BiH
0

Stupio na snagu Sporazum o viznim olakšicama

FENA
Sporazum o viznim olakšicama između BiH i Evropske unije stupio je na snagu danas. Ovaj sporazum, zajedno sa Sporazumom o readmisiji, potpisan je 10. aprila prošle godine.

Iz Evropske unije poručuju da je ovo jasan signal da su vrata Evropske unije otvorena za BiH i da će se Evropska unija držati svojih obećanja vezanih za evropsku perspektivu zemlje.

Sporazum o viznim olakšicama ima prednosti za sve građane BiH koje se ogledaju prvenstveno u niskim troškovima izdavanja viza i bržu obradu aplikacija.

Osim toga, pojednostavljeni su uvjeti dobijanja vize za određene grupe građana, kao što su studenti, poslovni ljudi, novinari, učesnici u naučnim i kulturnim manifestacijama i predstavnici građanskog društva.

Ove grupe građana će lakše dobiti višekratne vize, a za pojedine grupe kao što su studenti će vize biti besplatne. Ovim će se povećati razmjena s ostatkom Evrope i pomoći u pripremama za članstvo u Evropskoj uniji.

Očekuje se da će ovi sporazumi imati pozitivan utjecaj na ekonomski i demokratski razvoj i da će doprinijeti stabiliziranju regije.

Vizne olakšice su prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima čemu građani zemalja zapadnog Balkanu pridaju veliku važnost.

Prije nego se vizni režim ukine, zemlje regije će morati naročito poboljšati svoje kapacitete u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija. Također će morati ojačati kontrolu granica i sigurnost putnih dokumenata.

Sporazum o readmisiji će doprinijeti borbi protiv ilegalnih imigracija jer će se olakšati povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla ili zemlje kroz koje su prošli.

Vizne olakšice su dio šireg seta mjera kojima će se unaprijediti međuljudski kontakt između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

U taj set mjera su uključene i školarine za studente i istraživački rad u regiji, posebno putem Erasmus Mundus programa, daljnja saradnja u području istraživačkog rada, obrazovanja i kulture, te učešće u relevantnim programima.