BiH
0

Stupar osuđen na 15 godina za ratni zločin protiv civila

FENA
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine preinačilo je presudu Kantonalnog suda u Bihaću od 13. februara, te optuženog Lazara Stupara (1969.) osudilo na kaznu zatvora od 15 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. preuzetog KZ bivše SFRJ) na području Sanskog Mosta, saznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Presudom Vrhovnog suda FBiH djelimično je uvažena žalba optuženog protiv nepravomoćne presude Kantonalnog suda u Bihaću, kojom je oglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da je Stupar u svojstvu pripadnika 6. brigade VRS-a 10. oktobra 1995. sudjelovao u odvođenju 27 Bošnjaka Sanskog Mosta na prisilni rad, a zatim, bez povoda, hicima iz automatske puške ubio Vejsila Mahića.

Kako se u izreci presude navodi, Lazar Stupar među zarobljene civile, koji su bili smješteni u jednoj garaži, ubacio tri-četiri ručne bombe i ispucao metke po zarobljenicima iz automatske puške. Od posljedica ranjavanja smrtno je stradao Ale Osmančević, a teško je povrijeđeno 11 civila.

Optuženom se u kaznu uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 21. oktobra 2007. godine do upućivanja na izdržavanje kazne.