BiH
4

Štukan: Taksisti će sutra blokirati ulice; Suljagić: Nećemo učestvovati u protestima

Anadolija/Klix.ba
Feđa Štukan (Foto: Klix.ba)
Feđa Štukan (Foto: Klix.ba)
Sarajevski glumac Feđa Štukan, jedan od inicijatora protesta pred institucijama Bosne i Hercegovine početkom juna ove godine, a zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), uputio je 25. augusta poziv na nove proteste, ovoga puta povodom dolaska Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Sarajevo sutra, 4. septembra.

Štukan je preko svog Facebook profila pozvao građane na "opštu mobilizaciju" o čemu smo već pisali. U izjavi za agenciju Anadolija on je danas kazao kako je već dobio potvrde o blokadi određenih gradova u BiH.

"Dobio sam potvrdu da će taksisti blokirati dijelove Sarajeva i Mostara. Javljali su mi se iz Zenice, Prijedora, Banje Luke, Travnika... Sve je još uvijek u fazi priprema, ljudi se organizuju sami od sebe. Ne postoji plan i rukovodstvo, to je bio javni poziv da se nešto uradi", rekao je Štukan.

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevotaxi, je u izjavi za Klix.ba rekao da on nema informaciju da će taksisti učestvovati u bilo kakvoj blokadi ulica.

Štukan smatra da će onaj ko želi preuzeti odgovornost i uraditi nešto za dobrobit države ustati i uraditi nešto. Glumac kaže da se svakom narednom tranšom od MMF-a BiH zadužuje sve više, što će, kako je dodao, plaćati njegova "djeca i unuci".

Novac od MMF-a će na kraju, prema njemu, na javnim tenderima i pozivima, završiti u rukama političara, pomoću kojeg će oni kasnije finansirati svoje kampanje širenja "mržnje, podjela i straha među narodom".

"Protiv toga se borim. To mi je van pameti i moram se oduprijeti tome. Ja sam protiv podjele i širenja mržnje i straha među narodom. Glupo mi je da to moja djeca i unučad plaćaju, i to s kamatom", poručio je on.

U okviru četvrtog pregleda po stand-by aranžmanu, Misija MMF-a će posjetiti Sarajevo i Banju Luku od 4. do 19. septembra, a, kako je predviđeno, približno 42,3 miliona SDR-ova (oko 48,1 miliona eura) bit će dostupno zaključenjem četvrtog pregleda.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je za agenciju Anadolija da je čuo za Štukanove pozive, ali da policija nije zaprimila nijednu najavu protesta, pogotovo ne masovnih.

Glumac je priznao da "ništa nije organizirao", ali da su mu se ovih dana građani samoinicijativno počeli javljati.