BiH
138

Studirajte u zemljama istočne ili centralne Evrope uz stipendiju od 2.300 eura

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ukoliko ste razmišljali da studiranje nastavite negdje u zemljama istočne ili centralne Evrope, od sada to možete učiniti na mnogo lakši način i dobiti stipendiju u iznosu od 2.300 eura po semestru. Sve što je potrebno da učinite jeste da do 31. januara aplicirate putem Visegrad Funda za željeni fakultet.

Osim osnivačica Visegrad Funda (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska), zemlje za koje možete dobiti stipendiju su Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Da biste mogli aplicirati potrebno je da imate završena četiri, odnosno šest semestara. Nebitno je da li ste još student ili ste završili fakultet i koliko imate godina. Bitna je vaša želja za znanjem. Aplicirati možete na privatne i javne fakultete, univerzitete ili institucije.

No, Visegrad Fund nudi i grantove za projekte nevladinim organizacijama, ali i individualcima u iznosu do 40.000 eura. Najmanji grantovi iznose 6.000 eura i njima se finansiraju projekti koji traju do šest mjeseci. Za njih možete aplicirati u rokovima do, 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

Standardni grantovi su za srednjoročne projekte koji traju do 12 mjeseci. Grantovi iznose od 6.000 eura do 13.000 eura. Prijave se mogu slati u rokovima do 15. marta i 15. septembra.

Strategijski grantovi se odnose na dugoročne projekte koji traju do 36 mjeseci, a iznosi su do 40.000 eura.

BiH može aplicirati i za Visegrad+ grant program, koji se odnosi na projekte demokratizacije i transformacije tranzicijskih zemalja Zapadnog Balkana.

Kategorije projekata su: saradnja u oblasti kulture, naučna istraživanja, razmjena mladih, edukacija, prekogranična saradnja i promocija turizma.

Uvjet je da imate tri partnera iz V4, dakle, tri države od četiri osnivačice, koje moraju biti uključene u projekt.

Osim nevladinih udruženja za grantove mogu aplicirati osnovne i srednje škole, fakulteti, univerziteti, javne institucije poput muzeja i galerija, sportski subjekti, ali i individualci. Aplicirati ne mogu organizacije koje se u potpunosti finansiraju iz budžeta.

Dakle, ukoliko imate ideju za projekt i tim koji bi s vama radio, potrebno je da nađete organizacije iz tri V4 zemlje koje bi vam bile partneri na projektu i onda aplicirate. Iz Visegrad Funda su poručili da nije bitno ako ne govorite savršeno engleski, vaša prijava će biti razmotrena i s gramatičkim i pravopisnim greškama. Bitna je vrijednost projekta i želja da nešto promijenite nabolje.