BiH
134

Studij učenja na daljinu – Studiranje vlastitim tempom. Studiranje uz posao

Amra Kapo, koordinator DL studija
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu već 10 godina svoj nastavni proces prilagođava i zaposlenim osobama.

Sve veći broj ljudi u svijetu značajan dio svojih obaveza obavlja kod kuće ili na poslu, koristeći sadržaje s interneta koji su pripremljeni i oblikovani da olakšaju i ubrzaju njihovo izvršenje. Shodno tome, širom svijeta popularan je Distance learning (DL) sistem učenja, koji studentima pruža mogućnost da savladaju gradivo u vremenu kada njima najviše odgovara i to on-line putem interneta. Iako je učenje putem interneta u Bosni i Hercegovini u početnim fazama, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) ima dugogodišnju tradiciju u ovakvom načinu izvođenja nastave. S ciljem modernizacije obrazovnog procesa, EFSA je u akademskoj 2006/07. godini pokrenuo DL studij koji u potpunosti korespondira sa redovnom in-class nastavom.

EFSA DL studij obuhvata sve odsjeke redovnog studija koji se izvode na maternjem jeziku, a on-line prednosti su mnogobrojne: audio prezentacije dostupne 24 sata putem interneta obuhvataju cjelokupno gradivo predviđeno nastavnim planom i programom za tekući semestar, studije slučaja, kvizovi, on-line biblioteka, animirani grafikoni, dijagrami i sheme koji su dio multimedijalnih lekcija i pomažu u savladavanju nastavnog gradiva, i to sve bez geografskih i vremenskih orgraničenja.

Studenti koji završe on-line studij Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu po završetku stiču istu diplomu kao i studenti redovnog in-class studija i ona ima istu vrijednost kako u daljnjem školovanju, tako i na tržištu rada. Amra Kapo, koordinator DL studija: "Distance learning” (studiranje na daljinu) je transformisao način učenja i edukacije u 21. stoljeću, posebno od kada je prisutan njegov ekspanzivan razvoj zbog uticaja mobilnih tehnologija. Masovna upotreba pametnih telefona, tableta i sličnih uređaja preplavila je tržište otvarajući nove mogućnosti učenja i unapređenja znanja i kompetencija u skladu sa zahtjevima savremenog tržišta. Uvažavajući svjetske trendove iz oblasti edukcije, naš Fakultet kontinuirano unapređuje nastavne sadržaje pružajući korisnicima jednosavniji, fleksibilniji i pristupačniji oblik studiranja. Na taj način, distance learning je postao atraktivan oblik studiranja za koji se odlučilo više od 3000 studenata iz Bosne i Hercegovine, dijaspore i zemalja regiona."

Mato Krešić, direktor prodaje u Pernod Ricard Bosnia d.o.o.: "Godine 2002. sam diplomirao na višoj poslovnoj školi Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i od tada sam posvećen karijeri. Međutim, uvijek mi je nedostajalo kako u privatnom, tako i u profesionalnom smislu da završim fakultet, ali svakodnevne obaveze nisu dozvoljavale da se ozbiljno posvetim istom. Zahvaljujući konceptu DL studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu bio sam u prilici da se vratim na fakultet i dođem do željene diplome."

Koncept studiranja u kojem je sve dostupno on-line, audio predavanja, prezentacije, elektronska biblioteka s potrebnim knjigama i radovima, te asistenti i profesori na raspolaganju kada vam je to potrebno, predstavljaju veliko olakšanje osobama koje rade.

DL način studiranja mi omogućava da kvalitetno planiram vrijeme, te da odgovorim na zahtjeve fakulteta, istovremeno ispunjavajući i poslovne obaveze. Takođe, in-class predavanja koja se održavaju tokom pet sedmica u jednom semestru terminima su prilagođena studentima koji rade. Svima koji žele da steknu kvalitetno znanje i diplomu priznatu ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u EU, a nemaju vremena za redovno praćenje nastave, preporučujem DL studij Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.“

Više informacija o DL studiju i pristup demo verziji nastavnih materijala nalazi se na linku www.efsa.unsa.ba/dl/brosura