Nema ručka, studenti nervozni
91

Studentskom centru Sarajevo isključena struja zbog neplaćanja

Piše: E. G.
Studentski dom Nedžarići
Studentski dom Nedžarići
Javnoj ustanovi Studentski centar Sarajevo, studentskim domovima u Nedžarićima i na Bjelavama, jutros je isključena struja zbog neizmirenih obaveza prema Elektroprivredi BiH.

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju i rekao da je Uprava ove ustanove nemoćna da bilo šta uradi u ovom trenutku te da se mogu nadati jedino da će neko iz kantonalne ili federalne vlasti urgirati da im struja ponovo bude uključena.

Studentski centar već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema Elektroprivredi, tačnije od početka ove godine, jer nemaju novca.

"Mi nismo imali nikakvih uplata za subvenciju i nemamo čime platiti struju. U rješavanje ovog problema su se uključili premijeri i ministri obrazovanja na nivou Kantona Sarajevo i Federacije BiH i obaviješteni su o svim problemima. Mi imamo obećanje od Federalnog ministarstva obrazovanja da će nam biti uplaćen novac za izmirenje ovih dugova, ali on do sada nije uplaćen. Elektrodistribucija Sarajevo nas je obavijestila da će isključiti struju, a mi smo njih pismeno obavijestili kava je situacija, naveli smo da budžeti kantona koji subvencioniraju naše troškove još nisu usvojeni i zamolili smo da se malo sačeka, međutim oni su se oglušili o to. Dobio sam informaciju od svojih ljudi da su radnici iz Elektrodistribucije rekli kako im je naređeno da hitno moraju isključiti struju. Ne znam da je Elektroprivreda u tolikoj besparici pa da mora isključiti struju ustanovi od ovakvog javnog značaja. Ova djeca sad ispaštaju ni kriva ni dužna", kaže Kadrić.

Direktor Studentskog centra kaže kako zbog novonastale situacije ne može biti ni pripremljen današnji ručak za studente te da nezadovoljstvo među njima raste i "moglo bi se desiti nešto neželjeno".

"Ja sam upozoravao više puta u kavoj smo mi situaciji, ali evo desilo se što se desilo. Nezadovoljstvo studenata bi moglo eskalirati, u Nedžarićima je već napeta situacija", rekao je Kadrić za Klix.ba.

Kadrić navodi i da prema Studentskim domomovima do sada nisu izmirene obaveze u iznosu od oko pet miliona KM.