BiH
0

Studentski centar Mostar osnovao sportsko udruženje studenata

FENA
Mostar
Mostar
Studentski centar (SC) Sveučilišta u Mostaru saopćio je kako je osnovao Sportsko udruženje studenata s ciljem da se studentima ponudi mogućnost da studiraju i aktivno se bave sportom na poluprofesionalnom nivou.

Voditelj Sportskog udruženja studenata SC-a Boris Džidić kazao je kako će među prvim koracima novoosnovanog udruženja biti formiranje muških sportskih timova za mali nogomet i košarku, te barem jedan ženski tim, ili za rukomet, ili za odbojku.

"Prvo ćemo formirati ekipu malog nogometa, a nadam se da će ostale ekipe biti uspostavljene do kraja ljeta. Imamo kontakte s ljudima iz svjetske i evropske studentske sportske porodice, i siguran sam kako ćemo uskoro početi odlaziti na međunarodna takmičenja te u najboljem svjetlu predstaviti Studentski centar Mostar i ovu sportsku udrugu", kazao je Džidić, dodavši da će naglasak u radu ove udruge biti i na individualnim sportovima.

Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra Mostar, istaknula je kako će Centar dati punu podršku Udruzi, te izrazila nadu kako će podršku pružiti i Grad Mostar te ostale nadležne isntitucije.

"U udruženje su dobrodošli svi zainteresirani studenti mostarskog Sveučilišta, bez obzira na smjer, godinu i način studiranja. Sve što trebaju učiniti je doći u ured Sportskog udruženja studenata koje se nalazi u prostorijama Studentskog centra i tražiti daljne informacije o članstvu i aktivnostima", kazala je Glibić.

Dodala je kako Studentski centar Mostar planira raditi izmjene Pravilnika o smještaju studenata u dom, prema kojima bi studenti sportaši dobili određen broj bodova na status sportista pri apliciranju na konkurs za prijem u Studentski dom.

Kako je kazala Glibić dobivanjem dodatnih bodova, mladi sportisti imali bi veće izglede za prijem u Dom, mnogi samim time i priliku za akademsko obrazovanje i nesmetan daljnji razvoj u sportu, navedeno je u saopćenju.