BiH
22

Studentske organizacije uputile otvoreno pismo Predsjedništvu BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatski studentski politološki forum – HSPF (Mostar), Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka – SOFPN (Banja Luka) i Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka – SPONA (Sarajevo) uputili su danas otvoreno pismo Predsjedništvu BiH u kojem ukazuju na uplitanje stranih ambasadora i diplomata u unutarnja pitanja BiH.

"Svjedoci smo, već duži niz godina, kako ambasadori, diplomati, čak i niže rangirani djelatnici ambasada u BiH, konstantnim i izravnim uplitanjem u unutarnja pitanja ne doprinose ostvarivom političkom miru, stabilnosti, toleranciji, nego svojim istupima, svjesno ili nesvjesno, nažalost, intenziviraju međunacionalne netrpeljivosti i isključivosti između svih naroda i građana BiH", stoji u otvorenom pismu gore spomenutih studentskih organizacija.

U pismu se dodaje kako bi u fokusu njihovog poslovnog, pa tako i političko-diplomatskog angažmana u BiH, trebala biti briga za građane države koju predstavljaju i odnosi s državom domaćinom na vanjskoopolitičkom planu, a najmanje pitanja unutarpolitičke naravi.

"Smatramo da je nedopustivo da se pojedine ambasade ponašaju kao političke stranke, a da se pojedini diplomatski činovnici, od onih najviših do najnižih, ponašaju kao nadređeni izabranim predstavnicima vlasti u BiH", ocjenjuju u studentskim organizacijama.

"Sve unutarnje probleme koje BiH ima, a ima ih mnogo, moraju rješavati oni koji su za to nadležni i oni koji za to imaju legitimitet i potporu naroda i građana BiH", izričiti su u pismu.

U studentskim organizacijama pitaju - jesu li istupi pojedinih diplomatskih kadrova stranih zemalja svojevrsna povreda suvereniteta i integriteta BiH?

Također, pitaju - Do kad će se stranci poigravati bosanskohercegovačkom javnošću? Hoće li BiH, kao i do sada, ostati gluha i ignorirati ove skandalozne istupe ili ćete, u skladu sa svojim nadležnostima, naložiti Ministarstvu vanjskih poslova da intenzivira svoje aktivnosti u svrhu suzbijanja ovakvih pojava, a u krajnjim instancama i da uputi protestnu notu onim državama čiji se činovnici miješaju u unutarnja pitanja BiH?

"Nadamo se da ćete dobronamjerno shvatiti ovo pismo i u budućnosti više paziti na ugled i integritet BiH", navodi se na kraju otvorenog pisma koje su Predsjedništvu BiH uputili HSPF (Mostar), SOFPN (Banja Luka) i SPONA (Sarajevo).