BiH
473

Studentice o prekidu sjednice Skupštine KS: Ovo je bio jedini način da izrazimo svoje nezadovoljstvo

Piše: I. P.
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo aktivistice grupe "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu" izvele su protestni performans izazvavši prekid sjednice. One su čitanjem protestnog teksta putem megafona izrazile nezadovoljstvo načinom informisanja javnosti o slučaju Sefić te o načinu provođenja aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Članica neformalne grupe studentica Psihologije Filozofskog fakulteta UNSA "Vi ovo dozvoljavate - za Editu i Selmu" Lamija Spahić poručila je da grupa neće odustati od svojih zahtjeva.

"Osamnaestog oktobra smo zatražili obraćanje u Skupštini, to nam nije dozvoljeno i današnji čin bio je naš izražaj i jedini način da izrazimo svoje nezadovoljstvo zbog nesmotreno vođenih egzistencijalnih pitanja, zbog čega gubimo živote. Jedino što su do sada nadležni učinili jeste smjena policijskog komesara Vahida Ćosića koji jeste kriv, ali nije jedini", objasnila je Spahić.

Naša sagovornica je istakla da je osmišljena jedna neadekvatna strategija gdje se građani okrivljuju za sigurnosnu situaciju.

"Ono što mi želimo jeste da se nadležni počnu adekvatno baviti ovom problematikom. Mi smo rekle da nećemo odustati i to sa jednakim entuzijazmom tvrdimo i danas. Pratimo sve informacije o slučaju Sefić, ali i o drugim sličnim slučajevima. Sa porodicom kolegica nismo u kontaktu iz poštovanja, a i kako bi prošao određen vremenski period nakon smrti. Nastojimo na različite načine proširiti grupu i naš rad", rekla je Spahić.

Grupa studentica stoji iza niza protesta organizovanih ispred Zemaljskog muzeja BiH koji su organizovani povodom smrti Selme Agić i Edite Malkoč. Njih je automobilom usmrtio Sanjin Sefić koji u Novom Sadu čeka ekstradiciju u BiH.