BiH
0

Studenti zahvalni za večeru, ali traže da studentski standard bude zakonski regulisan

FENA
Članovi Zajednice studentskih centara FBiH zahvalili su danas u Sarajevu federalnoj ministrici obrazovanja Melihi Alić za napore koje je uložila i koordinirala sastankom kantonalnih resornih ministara u vezi s uvođenjem drugog obroka za studente, ali i zatražili da oblast organizacije studentskog standarda bude zakonski regulisana.

"Vjerujem da je ovaj saziv ministara svjestan situacije u kojoj se nalaze studenti u Federaciji BiH i da će dati doprinos da ta oblast bude zakonski regulirana. Tražimo da se u proceduru hitno stavi zakon o organizaciji studentskog standarda u duhu i u smislu krovnog zakona o visokom obrazovanju“, kazao je predsjednik Zajednice Emir Kadrić.

On je naglasio da bi se tim zakonom mogli riješiti i svi ostali problemi u studentskim centrima.

On je uime sudionika sastanka izrazio nadu da će ministri održati obećanje i da će u rebalansu kantonalnih budžeta biti osigurani dodatni iznosi za drugi obrok do kraja godine.

Istaknuo je i obavezu kantona da u budžetima za naredne poslovne godine redovno planiraju novac za tu namjenu.

To znači da su kantoni obavezni studentskim centrima za to uplatiti dodatnih 60 KM po studentu mjesečno. Kantonima koji sudjeluju u finansiranju troškova smještaja i ishrane studenata, bit će, kako je istaknuto, predložen novi vid ugovora kojim će to pitanje biti regulirano.

Kadrić je ponovio da će svi studenti u studentskim domovima u FBiH od 15. oktobra imati večeru.

Na današnjoj sjednici Zajednice, kojoj su prisustvovali i predstavnici studenata, ponovo je akcentirano pitanje poboljšanja uvjeta u kojima žive i rade studenti.

To se odnosi na renoviranja i osposobljavanje uništenih kapaciteta, povećanje smještajnih kapaciteta, redovno snabdijevanje stanara studentskih domova toplom vodom i ostalo što bi, kako je rečeno, studentske centre u FBiH približilo evropskim standardima.