BiH
183

Studenti UNZE traže sankcije protiv profesora, a sa fakulteta im se prijeti tužbama

Klix.ba
Zgrada Rektorata (Foto: Klix.ba)
Unija studenata Univerziteta u Zenici (UNZE) u proteklom periodu uputila je nadležnim na Univerzitetu primjedbe zbog pogrešnog i neadekvatnog ocjenjivanja, mobinga, neakademskog ponašanja i drugih kršenja odredaba Statuta Univerziteta u Zenici, ali i zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka i djelovanja za dvojicu profesora Univerziteta u Zenici.

Na današnjoj sjednici koordinacionog tjela koja je provedena na Univerzitetu u Zenici raspravljalo se o pokretanju disciplinskog postupka protiv prof. dr. Nagiba Neimarlije koji je prema objavljenom zahtjevu Unije studenata UNZE u proteklom periodu prekršio niz zakonski odredbi, a istakli su da neakademskim ponašanjem Neimarlija predstavlja sramotu i poraz akademske zajednice u Zenici.

"Neizvršavanje odluka nadležnih organa, psovanje, vrijeđanje, obaranje studenata na ispitima i iživljavanje, prijetnje i sve ostalo čime se prof. Neimarlija kontinuirano služi su za svaku osudu i sankciju, te ovim putem tražimo pokretanje disciplinskog postupka, suspenziju i eventualno razrješenje i odstranjivanje prof. Neimarlije sa dužnosti predmetnog nastavnika na svim predmetima na Mašinskom fakultetu", stoji u zahtjevu Unije studenata UNZE.

Slučaj "dr. Edin Berberović"

Neimarlija je prema mišljenju Unije studenata UNZE odranije poznat kao problematičan organima UNZE i resornom kantonalnom ministarstvu i prosvjetnom inspektoru zbog krivičnog gonjenja zbog osnova sumnje da je zloupotrijebljivao položaj i počinio krivično djelo Neizvršavanje sudske odluke kao dekan Mašinskog fakulteta. Naime, Neimarlija je dok je bio na funkciji dekana Mašinskog fakulteta u Zenici uskratio ljudska prava dr. Edinu Berberoviću za napredovanje te mu oduzeo sve radne obaveze, isključio ga iz cjelosti iz nastave te na njegovo radno mjesto potpuno nezakonio angažovao druge izvršioce.

"Postoje dvije presude Kantonalnog suda u Zenici koje u vrijeme mandata prof. Neimarlije nisu provedene na Mašinskom fakultetu zašto je odgovoran upravo prof. Neimarlija kao rukovodilac fakulteta. Osim toga, povrede ljudskih prava u slučaju Edina Berberovića zbog diskriminacije i nejednakog postupanja utvrdili su i Ombudsmeni i Helsinški komitet za ljudska prava BiH, koji su izdali preporuke dekanu Mašinskog fakulteta prof. Neimarliji, međutim on te preporuke nije ispoštovao, a Berberoviću je na Mašinskom fakultetu oduzeo sve radne obaveze", navodi se u zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka.

Zbog nezakonitosti prof. Nagiba Neimarlije Centar za borbu protiv korupcije organizacije Transparency International je uputio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu Zenica i trenutno se provodi istraga u ovoj krivičnoj stavci protiv prof. Nagiba Neimarlije, a zbog kontinuiranog nezakonitog postupanja i krivičnog djela neizvršavanja sudskih odluka.

"Nakon što je otjerao Berberovića, u akademskoj 2012/2013. godini vježbe iz svih predmeta katedre prof. Neimarlije dalje su preuzeli nastavnici matične katedre tj. upravo dekan prof. Nagib Neimarlija", dodaju iz Unije studenata UNZE.

Doktor Edin Berberović je zbog nemogućnosti zaposlenja na Mašinskom fakultetu u Zenici svoj posao nastavio profesionalno raditi na Politehničkom fakultetu gdje je jedan od dvojice stalno zaposlenih.

Demonstracija sile i na predstavniku Unije studenata UNZE

Neimarlija je nakon funkcije dekana i slučaja "Berberović" preuzeo ulogu profesora te prema riječima predstavnika Unije studenata UNZE, demonstracija bijesa i frustracija još uvijek traje i to prema studentima na Mašinskom fakultetu u Zenici.

"Kao primjer njegove bahatosti može se navesti i farsa od komisijskog ispita koji je polagao student Dino Tihić, nezadovoljan ocjenjivanjem i odnosom prof. Neimarlije. Cijeli ispit, koji je održan dana 01.10.2014. godine je bio farsa o čemu mogu da posvjedoče i prisutni profesori i studenti. Komisija je u tom slučaju oformljena i protustaturno, u nadi da će se prof.Neimarlija odnositi korektno na ispitu, no to se nije desilo. O ambijentu komisijskog ispita dovoljno govore činjenice da je predsjednica komisije, v.prof.dr.sc. Amra Talić-Čikmiš u dva navrata htjela prekinuti ispit, a asistent, mr.sc. Denis Spahić, koji je bio u publici, je morao napustiti ispit i popiti lijek, kako bi se smirio. Vrlo je indikativno da probleme ima Dino Tihić koji je kao student predstavnik u NNV-u Mašinskog fakulteta učestvovao u smjenjivanju prof. Neimarlije sa funkcije dekana zbog čega mu se prof. Neimarlija sada očigledno sveti", stoji u zahtjevu Unije studenata UNZE.

Zaključci današnjeg koordinacionog tijela u korist prof. Neimarlije

Prema riječima predstavnika Unije studenata Univerziteta u Zenici Dine Tihića, današnjem koordinacionom tijelu prisustvovao je i prof. dr. Nagib Neimarlija, koji je uprkos većini glasova trebao biti odstranjen sa sastanka.

"Na dašanjem sastanku u zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka su pronašli neke tehničke probleme bez obaziranja šta sve tu ima, a dekan Fuad Hadžikadunić je rekao da dalje neće procesuirati tu prijavu na Etičku komisiju smatrajući da se od ovoga htio napraviti lični slučaj što nije tačno. Ovo je moje mišljenje ali i većine studenata koji su po strani i koji se ne žele eksponirati kako ne bi imali još više problema", kazao je Tihić.

Tihić je još dodao da se prijeti tužbom Uniji studenata i nadležnima za pokretanje ovog zahtjeva, te da će oni ustrajati za dobrobit studenata i da će sada krenuti prema nadležnim institucijama.

"Profesor Neimarlija nastavlja raditi i neće biti sankcionisan kao što nije bio nikada sankcionisan ni sa slučajem 'Berberović'. Mi ćemo pokušati dalje preko nadležnih institucija da se to riješi, a sve u korist studenata, a ne pojedinca", dodao je Tihić.

Rektor Univerziteta u Zenici je kazao da prijava studenata nije podnesena u skladu sa pravilima etičkog komiteta, te da niko nije osporio studentima da oni mogu prijaviti nepravilnosti.

"Mi ne možemo tog profesora unaprijed osuditi i prema tome, ako studenti prilože prijavu regularno Etičkom komitetu, onda će se formirati komisija i provjeriti navodi. Imate navode na pet stranica sa optužbama u koje ne ulazim da li je to istinito, to treba provjeriti. Ako ti navodi nisu te težine i kako su navedeni to će prosuditi ta komisija. U svim institucijama se dešavaju takve stvari, ali ne mora značiti da sa tim mora da ispašta i ugled institucije i sve ostalo. Mi smo prepoznati, akreditirani univerzitet i ako je neki profesor skrivio onda on može izgubiti dignitet ili podlijegati kaznama", izjavio je Zečić.

Rasprava drugog zahtjev studenata Univerziteta u Zenici koji su se žalili na ponašanje i provođenje nastavnog procesa prof. dr. Zilhada Ključanina ostavljeno je za narednu sjednicu. U Zahtjevu za djelovanje zbog primijećenih neregularnosti u nastavnom procesu navodi se da je Ključanin imao neadekvatno ponašanje posebno prema studenticama, uslovljavanje kupovine knjige (čiji je on autor) za polaganje ispita, postavljanje intimnih i vulgarnih pitanja te druge stavke vezane za nastavni proces.