BiH
476

Studenti Univerziteta u Sarajevu platili za korištenje sistema (ISSS) koji ne radi

Piše: M. B.
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Studenti Univerziteta u Sarajevu od 11. augusta ove godine ne mogu pristupiti informacionom sistemu ISSS koji koriste za prijavljivanje ispita.

Problem s ISSS-om prema riječima studenata postoji od njegovog uvođenja, a godišnje se za njegovo korištenje uplati 10 KM. Na pojedinim fakultetima studenti nisu željeli ni uplatiti za ISSS jer nije funkcionisao od njegovog uvođenja.

"Mi smo prije godinu dana imali sastanak u Rektoratu UNSA-e kojem su prisustvovali šefovi nastave svih fakulteta i članovi asojicacija gdje smo razgovarali o ISSS-u. Dogovoreno je da novac koji se uplaćuje za taj sistem budu iskorišten isključivo u svrhu poboljšanja sistema. Od tada je na mnogim fakultetima poboljšana situacija, mada ima još fakulteta gdje to još ne funkcioniše", rekao je za Klix.ba Emir Muhamedagić, glasnogovornik SPUS-a.

No, od 11. augusta stranica ISSS sistema nije u funkciji nikako jer je istekla licenca koju daje VeriSign Inc. Kako tvrde iz UNSA nema razloga za paniku. Uplata za produženje licence je izvršena 9. augusta i očekuje se da će sistem uskoro biti aktiviran.

"Proces verifikacije od strane globalne autentifikacijske institucije je završen i očekuje se da izdavač certifikata VeriSign Inc. ubrzo aktivira licencu. Čitav postupak nema nikakav utjecaj na arhivu o položenim ispitima. Prijave ispita koje u međuvremenu prihvataju studentske službe fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu bit će unesene u informacioni sistem ISSS UNSA odmah po njegovom aktiviranju", rečeno je za Klix.ba u UNSA-i.

Fakultet političkih nauka, Muzička akademija, Prirodno-matematički i Veterinarski fakultet UNSA također su izdali sapćenje u kojem se navodi da će studenti koji imaju septembarski ispitini rok moći nesmetano izaći na ispite.

Termin prijave ispita putem ISSS sistema bit će naknadno određen i objavljen na web-stranici fakulteta.