BiH
0

Studenti u Bijeljini učili o tranzicijskoj pravdi

FENA
Obuka studenata u Bijeljini (Foto: SRNA)
Obuka studenata u Bijeljini (Foto: SRNA)
Treća specijalizirana obuka iz oblasti tranzicijske pravde za 17 studenta političkih nauka i filozofije univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu, počela je danas u Bijeljini.

Obuka studenata organizirana je u okviru projekta "Tranziciona pravda na univerzitetu“, koji realizira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj u saradnji s Norveškim helsinškim odborom, a uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške.

Uvodno predavanje o tranzicijskoj pravdi i osnovnim mehanizmima na kojima je zasnovana održat će novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić.

Denis Džidić
Denis Džidić

Studenti će, također, razgovarati o tranzicijskoj pravdi u svijetu - pozitivnim i negativnim iskustvima s Refikom Hodžićem, direktorom za komunikacije Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu u New Yorku.

Projekt-menadžerka u Helsinškom odboru Aleksandra Letić pojasnila je da će studenti razgovarati o krivičnoj pravdi, pitanjima pravde za žrtve, povezanosti tranzicijske pravde s različitim obrazovnim disciplinama, kao što su sociologija, novinarstvo, filozofija i političke nauke, te o dosadašnjim međunarodnim iskustvima u oblasti tranzicijske pravde.