BiH
699

Studenti u Banjoj Luci: U srijedu dižemo bunt, branimo RS od kabadahija i kriminalaca

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Studenti Banjalučkog univerziteta 12. juna izlaze na proteste ne samo zbog zahtjeva za poboljšanje studentskog standarda već prvenstveno zbog lošeg stanja u društvu koje nameće vladajuća oligarhija u RS-u.

Traže izgradnju četvrtog paviljona, punu implementaciju zakona o studentskom standardu, smjenu ministra prosvjete RS-a Gorana Mutabdžije, isključenje Rajka Vasića iz SNSD-a, oštru borbu protiv kriminala i korupcije, a traže i, između ostalog, pravdu za porodicu Željka Vulića iz Banje Luke, u kojoj su i dva studenata.

"U srijedu branimo RS od kriminala i korupcije, kabadahija, feudalaca, vlastelina, krupnog kapitala i onih koji misle da je RS njihova privatna prćija, a branit će je u srijedu djeca onih koji su stvarali RS. Provjerite gdje su bili naši očevi, onda kada Rajko Vasić kaže da smo postali kopilad, a gdje su bili ljudi iz stranke Rajka Vasića - rekao je predsjednik Unije studenata RS-a Nikola Dronjak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Kaže i da oni jedino imaju RS, a ne stanove u Monte Karlu, Beogradu, Beču...

"Ne želimo političke stranke, posebno ne opozicije, jer smo apolitični i iza nas niko ne stoji, ni Aleksandar Vučić niti neko drugi", naglasio je Dronjak i odbacio sve optužbe predsjednika RS-a Milorada Dodika, podsjetivši da su ranije vjerovali obećanjima koja ni nakon šest godina nisu ispunjena, pa nemaju ni razloga da sada vjeruju.

"Ne mogu nas kupiti, uplašiti, ne mogu nas ucijeniti, iako provjeravaju i koje smo ispite položili, zvali su i pojedine roditelje... Zovu nas i iz MUPRS-a i govore da imamo neplaćene prelaske preko ulice", kazao je Dronjak i dodao da nisu otišli na sastanak s Dodikom, jer su već bili na dosta sastanaka, ali bez rezultata.

Siniša Srdić, potpredsjednik Studentskog parlamenta, ističe da su se studenti napokon ujedinili te da ovaj put niko nije „razbio“ 21 studentsku organizaciju.

"Akcija „Gužva nam je“ prerasla je u jedan bunt, kojim ne želimo da riješimo samo studentske, već mnogo veće probleme", kazao je.

Pozvao je i sve građane, ugrožene kategorije, da izađu na proteste i kažu „Dosta je“, ali ne žele da na protestima vide bilo koje stranke, ni opozicije ni pozicije, jer, kaže, nisu im pomogli ni ranije, pa ne vjeruju ni da će sada.

Dragomir Jerkić, predsjednik Upravnog odbora Unije studenata, kaže da prilikom protestne šetnje pozivaju sve studente da ne dozvole uništavanje javne ili privatne imovine.

Pozvao je i profesore i asistente da im se pridruže i ukažu na probleme u visokom obrazovanju.

Igor Macanović je potvrdio da su sve studenstke organizacije Univerziteta u Banjoj Luci potpisale memorandum „Studenstki pokret za bolje sutra“, a u sklopu akcije „Gužva nam je“.

Studenti su se ogradili od, kako su naveli, bilo kakvih protesta u Sarajevu te podržali predstavnike RS-a u institucijama BiH.