Ekonomski fakultet Banja Luka
0

Studenti traže istragu seksualne afere prof. Lukića

FENA
Ekonomski fakultet u Banjoj Luci
Ekonomski fakultet u Banjoj Luci
Studentske organizacije u Republici Srpskoj (RS) dale su danas rok od 15 dana nadležnim organima da se istraži slučaj seksualne afere profesora Zorana Lukića na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, ili će oni podnijeti krivičnu prijavu.

Taj stav iznijeli su predstavnici Unije studenata i Omladinskog savjeta RS-a, te do 21. septembra zatražili reakciju Univerziteta, prosvjetne inspekcije, Ministarstva prosvjete i kulture, policije i upravi Ekonomskog fakulteta.

Mediji u RS-u već su ranije objavili da je studentkinja banjalučkog Ekonomskog fakulteta prijavila dekanu Novaku Kondiću da je profesor Zoran Lukić pokušao da je nagovori na seks da bi prošla na ispitu iz menadžmenta.

Kondić je ranije rekao da ga je studentkinja upoznala o slučaju profesorske ucjene, ali je priznao da o tome nije obavijestio nadležne organe, niti je proveo interni disciplinski postupak protiv profesora Lukića.

Obećao je da će slučaj istražiti, uz tvrdnju da je riječ o, kako je naveo, veoma osjetljivim stvarima s kojima treba biti veoma oprezan.

Mediji su objavili da je profesor Lukić bio akter još nekih pritužbi studenata.

Bojan Grebenar je uime Omladinskog savjeta i Unije studenata RS-a kazao da te studentske organizacije, zajedno sa studentskim parlamentima i studentom ombudsmanom, zahtijevaju da se u ovaj slučaj uključi i etički komitet koji postoji na Univerzitetu da bi se "izašlo načistac s ovim pitanjem".

Predsjednik Unije studenata Gordan Balaban kaže da, ukoliko se to zaista nije dogodilo, onda neko mora da odgovara za klevetu, a ukoliko se ispostavi da jeste, onda se očekuju ekspresne mjere zabrane rada takvim profesorima i stavljanja do znanja da to više ne smiju raditi.