BiH
432

Studenti saobraćajnog fakulteta Sarajevo podsjetili na žrtve saobraćajnih nesreća

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu i članovi Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH danas su na Trgu djece Sarajeva obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja pod motom ''Sjećate li se Selme i Edite…''.

Na ovaj način izrazili su zahvalnost medicinskom osoblju koje pomaže unesrećenima i policiji koja radi na rasvjetljavanju saobraćajnih nesreća.

Profesor i član Udruženja Osman Lindov kazao je da je svaki dan dan žrtava cestovnog saobraćaja, a da je 20. novembar prilika da se glasno kaže da je teret tuge i nesreće koji doživljava veliki broj ljudi sve veći.

Građanima su dijelili letke, a na sajtove koji su se priključili akciji, koju podržava UN, objavljeni su video materijali u cilju podsjećanja na saobraćajne nesreće.

"Ovaj dan je posvećen sjećanju na milione ubijenih i ranjenih u saobraćajnim nesrećama. Njih se moramo sjećati svaki dan, a ne samo na dan nesreće i nekoliko dana poslije", poručio je Lindov.

Ove godine, naveo je, države UN-a Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja obilježavaju s porukom ''Vitalne/životne aktivnosti nakon saobraćajnih nesreća''.

Naglasio je da je neophodno raditi na edukaciji jer su mnoge saobraćajne nesreće mogle biti spriječene te je stoga, ističe, Udruženje inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH posvećeno tome.