BiH
343

Studenti rješavali poslovne probleme bh. kompanija

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Ekonomskom fakultetu u Zenici danas je održano takmičenje u rješavanju stvarnih poslovnih slučajeva kompanija koje egzistiraju na području Bosne i Hercegovine pod nazivom Student strategic competition (SSC).

Na takmičenju su učestvovali studenti Ekonomskog fakulteta koji su svoje teoretsko znanje iskoristili u praktičnim rješenjima kompanijama koje su iznijele svoje probleme u proizvodnji i plasiranju proizvoda na bh. tržište.

Na ovogodišnjem takmičarskom dijelu projekta učestvovalo je 68 studenata i studentica Ekonomskog fakulteta u Zenici koji su rješavali poslovne slučajeve kompanija AS Group Jelah i ITC d.o.o Zenica. Prema riječima koordinatorice SSC-a Zerine Muco, sve je proteklo u najboljem redu, te naredne godine planiraju i takmičenje na državnom nivou.

"Takmičenje je pokrenuto na nivou Ekonomskog fakulteta sa koordinacijom profesorice Dijane Husaković i tima koji su sačinjavali Irma Omerović, Alma Bajramović i moja malenkost. Takmičari su radili na svojim strategijama a menadžeri su donijeli odluku da osam timova ide u finale i oni su danas prezentovali svoja rješenja. S obzirom da je ovo pilot projekat, mi smo prezadovoljni kako je sve proteklo i nakon te cijele euforije mogu reći da naredne godine već očekujemo takmičenje na državnom nivou gdje bismo uključili mnogo više firmi, a i studenti bi mogli teoretsko znanje iskoristiti u praktične slučajeve", kazala je Muco.

Prvo mjesto za rješavanje slučaja ITC-a pripalo je ekipi Persistence koju su sačinjavali Đenar Terzić, Belma Krivić, Sanin Mujćinović. Ekipa HM (Denis Marjanović, Ilma Husejnović i Selma Husejnović) osvojila je prvo mjesto u rješavanju slučaja AS grupacije, drugoplasirana je ekipa Dreamland (Lamija Babić i Lejla Brkić-Drinić), dok je treće mjesto pripalo ekipi Brainiacs (Dina Salkanović, Adis Ahmić, Maja Kostić, Benjamin Čelebić). Posebnu nagradu za najboljeg govornika na današnjem takmičenju dobio je Đenar Terzić koji je zadovoljan današnjim takmičenjem.

"Radili smo na studiji slučaja kompanije ITC na temu kako uz minimalan rizik naplate potraživanja prodavati poljoprivrednu mehanizaciju na području BiH gdje smo ponudili pet rješenja koji su se uglavnom bazirali na korištenje računarskih softwarea ovisno o potrebama kompanije. Zadovoljni smo kako je proteklo takmičenje i što je najbitnije radili smo na najbolji način, kao tim", kazao je Terzić.

Predstavnik HM-a, prvoplasirane ekipe koja je rješavala slučajeve AS grupacije, Denis Marjanović je kazao da je interesovanje naših kompanija veliki uspjeh za studenta koji se nađe na tržištu rada nakon završenog fakulteta.

"Zadovoljni smo načinima kako smo danas radili jer smo upoznali segmente tržišta koje smo mogli upoznati samo kroz praksu i uvidjeli smo kako našu teoriju realizovati na tržištu. Za nas je ohrabrenje što su firme iskazale interesovanje za naša rješenja, jer najteži je proces kada studenti završe fakultete i nađu se na tržištu rada. Međutim, individualni rad, ali i timski uspjeh može pomoći da se prevaziđe ta kriza veoma brzo", kazao je Marjanović.

Današnji predstavnici AS grupacije Jelah i ITC Zenica iskazali su veliko interesovanje za rješenjima koja su ponudili studenti Ekonomskog fakulteta u Zenici te su kazali da nije isključeno da će i u narednom periodu tražiti njihov angažman ili ih čak i zaposliti nakon završetka visokoškolskog obrazovanja.