Tražili obećane karte za prevoz
0

Studenti protestvovali bez najave, specijalci ih rastjerali

Sarajevo-x.com
Detalj sa prošlih masovnih protesta
Detalj sa prošlih masovnih protesta
Danas se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo blizu 300 studenata koji su tražili ispunjenje datog obećanja i početak realizacije projekta StudID kojim bi studentima bile omogućene povoljnije karte za javni prevoz.

Studenti su najprije blokirali zvanični ulaz u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, zatim blokirali ulicu kod Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nešto kasnije i ulicu kod Doma Sindikata u Sarajevu.

"Pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo došlo je do spontanog okupljanja studenata, te je blokiran zvanični ulaz u zgradu Vlade KS. Nešto kasnije studenti su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH zbog čega je saobraćaj zaustavljen na deset minuta, a kasnije su se preselili ispred Doma Sindikata gdje je također saobraćaj bio nakratko zaustavljen dok specijalci nisu došli i rastjerali studente", kazao je za Sarajevo-x.com član Alternativnog studentskog pokreta Suvad Cibra.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić kazao je kako je novac za subvencioniranje karata obezbijeđen, te su ovi protesti bili nepotrebni.

"Određena grupa građana danas se okupila ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, te sam ja tražio od sekretara da pozove njihove predstavnike kako bih im dokumentovao to da je obećanje ispunjeno. Ja sam upravo Skupštini Kantona Sarajevo proslijedio Nacrt budžeta u kojem je izdvojeno tri miliona maraka za subvencioniranje studentskih karata", kazao je premijer Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić za Sarajevo-x.com nedugo nakon održanih protesta.

Inače, nedavno je Alternativni studentski pokret organizovao masovne studentske proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Tada su studenti uputili pojedinačne zahtjeve premijeru Besimu Mehmediću tražeći da ispuni dato obećanje i omogući realizaciju projekta StudID zahvaljujući kojem bi, izuzev drugih pogodnosti, studenti imali i povoljnije karte za javni prevoz.

"Ja sam svoje obećanje ispunio Nacrt budžeta u kojem je izdvojeno tri miliona KM za subvencioniranje studentskih karata Vlada Kantona Sarajevo je odobrila i Nacrt je poslan skupštinskim službama", naglasio je Mehmedić.

Prema riječima portparola MUP-a Kantona Sarajevo Irfana Nefića studenti su se danas u 12 sati neorganizirano i spontano okupili ispred zgrade Vlade KS, zatim su nakratko obustavili saobraćaj kod zgrade Predsjedništva, a onda i kod Doma Sindikata. Nisu zabilježeni nikakvi incidenati, a policija je legitimisala nekoliko učesnika protesta radi eventualnog poduzimanja daljnjih mjera.