BiH
0

Studenti protestovali pred zgradom Vlade ZDK zbog neisplaćenih stipendija

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Oko stotinu studenata danas je ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona protestovalo zbog neisplaćenih boračkih stipendija za akademsku 2013/2014. godinu.

Studenti su mirnim okupljanjem pred zgradom Vlade izrazili nezadovoljstvo zbog nezainteresovanosti Vlade za njih i njihova prava. Predstavnica današnjih protesta i studentica na Univerzitetu u Zenici Hasna Rešić kazala je da će ukoliko se niko ne obrati u narednom periodu biti održani masovniji protesti.

"Organizovali smo mirni skup kako bismo upoznali javnost sa našim nezadovoljstvom. Svi govore da svijet ostaje na mladima, a uopće ne gledaju na nas niti na naša prava. Ukoliko nam se niko danas ne obrati pokrenut ćemo proteste na nivou cijelog Univerziteta, a ne kao danas da se okupe samo primaoci boračkih stipendija", izjavila je Rešić.

Veliki broj studenata koji primaju boračku stipendiju čeka njenu isplatu kako bi se upisali u narednu akademsku godinu. Međutim, nisu u stanju to uraditi i nadaju se da će uskoro biti izvršena uplata stipendija koja ih zakonski sljeduje.

Studenti su najavili masovnije proteste i postavljanje šatorskog naselja pred zgradom Vlade ZDK ukoliko u skorije vrijeme ne dobiju svoje stipendije.