BiH
44

Studenti ne odustaju od demonstracija najavljenih za subotu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Više od 8.000 potpisa prikupljeno je na online peticiji za uključenje BiH u Erasmus+ program koju je organizirala nevladina organizacija Demokratski omladinski pokret (DOP).

"Peticiju ćemo danas predati u Vijeće ministara BiH i poslati Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukoliko se oni ne budu oglasili, peticiju ćemo poslati i OHR-u", kazao je Agenciji Fena predsjednik DOP-a Ernad Deni Čomaga.

Iako je Vlada Republike Srpske jučer dala saglasnost za učešće u programu Erasmus +, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja, neformalna grupa mladih ljudi ipak neće odgoditi demonstracije najavljenje u subotu u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

"Ne odustajemo iz razloga što smatramo da su obećanja ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije zasnovana na političkim floskulama i zato što smo izigrani", kazao je Feni jedan od organizatora demonstracija Samir Beharić.

Naglasio je da će mladi izaći na demonstracije i zbog katastrofalnih studentskih standarda te da također žele i provođenje Bolonjskog procesa prema evropskim standardima.

Na demonstracije je pozvao i sve građane, jer su i oni direktno pogođeni katastrofalnim odnosom političara prema stanovništvu.

"Erasmus+ je kap koja je prelila čašu", kazao je Beharić.

Ovim demonstracijama podršku su dali i predstavnici Demokratskog omladinskog pokreta koji će im se u subotu pridružiti.

"Izjava da predstavnici vlasti iz RS-a "polovično" pristaju na učešće u programu Erasmus+ je isključivo obmana javnosti, jer je ukupan program predviđen da sve države imaju ograničen pristup, a samim tim i BiH. Ali taj ograničeni pristup je minimalan", naglasio je Čomaga.