BiH
17

Studenti na farmi kod Mostara učili o urbanom vrtlarenju

FENA
Udruženje građana "Nešto više" u nedjelju, 24. maja, organizirala je radionicu urbanog vrtlarenja na oglednoj farmi u Humilišanima, kod Mostara.

Na radionici je učestvovalo više od 20 sudionika, a predvodila je mr. sci Alma Rahimić s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

U uvodnom teoretskom dijelu obrađene su teme: bio-vrt, povrtlarski plodored, biotehničke mjere kao što su obrada zemljišta, povećanje plodnosti zemljišta, zelenišno gnojivo, združeni usjevi - miješane vrste, preventivne mjere i mjere odbrane, te higijene, biljke koje su pogodne za spravljanje bio preparata uz recepture nekolicine pripravaka koje se mogu uspješno koristiti u organskom vrtu.

U praktičnom dijelu posađeno je povrće i ljekovito bilje odnosno cvijeće koje će pomoći povrću da se odbrani od štetnika i uspješnije raste.

"Posadili smo ili posijali sljedeće kulture: peršin, rajčicu i paprike više vrsta, patlidžan, mahune, cikla, kukuruz šećerac, tikvice, raštiku, celer, kupus, krastavce, mrkvu i koriander. Od ljekovitog bilja i cvijeća posadili smo uz povrće prema planu: lavandu, metvicu, melisu, ružmarin, kadulju, kadifice, neven, bosiljak i timijan", saopćeno je iz Udruženja "Nešto više".

Svrha radionice je da znanja i vještine usvojene danas budu primijenjene na balkonima, terasama i vrtovima sudionika, te da se ideja urbanog uzgoja povrća, ljekovitog bilja, cvijeća i voća proširi u našim zajednicama.

Inače, radionica je dio projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini kojeg provodi Udružene građana "Nešto Više", a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).