BiH
730

Studenti Kristijan i Denis su šetači sarajevskih pasa: Ovo nije ljubav, nego preživljavanje

Piše: A. B.
Kristijan Jelić i Denis Jurić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kristijan Jelić i Denis Jurić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kristijan Jelić iz Usore i Denis Jurić iz Viteza u glavni grad Bosne i Hercegovine kao i većina njihovih vršnjaka došli su da završe studij. S obzirom na velike troškove studiranja i smještaja u Sarajevu odlučili su se za nesvakidašnji posao - šetanje pasa.

Svoje roditelje nisu htjeli izlagati pretjeranom trošku, stoga su jednu noć odlučili polijepiti plakate po gradu i ponuditi vlasnicima pasa brigu o njihovim ljubimcima.

"Htjeli smo zaraditi džeparac, nema potrebe da roditelje izlažemo dodatnom trošku. U ovoj državi da bi dobio stipendiju neko u tvojoj porodici mora biti invalid, nažalost. Moj prijatelj Kristijan je došao na ideju šetanja pasa, polijepili smo plakate, a onda smo skoro mjesec čekali da nam se neko javi. Stigao je poziv od jedne gospođe i evo dva mjeseca poslije, svaki dan izvodimo njenog psa i vrlo smo zadovoljni zaradom", rekao je za Klix.ba Denis Jurić.

U razgovoru nam otkrivaju da se ne radi ni o kakvoj romantici, niti poslu iz snova. Cijela priča ima jedan background, a to je čisto preživljavanje. Za Sarajevo kažu da je grad koji ne omogućava mnogo studentima, već ih samo izrabljuje bez ikakvih beneficijama, stoga su prisiljeni raditi sve i svašta.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Mi nismo nikakav primjer studentima, samo želimo poslati poruku onom sloju društva koji bi se trebao brinuti o nama. Studenti su potrošači, a ne proizvođači u društvu i najlakše je 'udariti' na njih. Treba nam podrška javnosti, jer su studenti krhka stvorenja kojima treba pomoć. Naše porodice izdvajaju mnogo novca za školovanje, prijevoz i smještaj, a za to niko ne mari", kaže nam Kristijan Jelić.

Denis je student na Franjevačko-teološko-filozofskom fakultetu, a Kristijan na Prirodnomatematičkom, a u oba slučaja profesori imaju razumijevanja za njihove obaveze šetanja pasa.

"Ovo nije klasični zapadnjački trend, gdje dvojica studenata iz velike ljubavi šetaju tuđe pse, ovo je čisto preživljavanje. Cijena po satu je 10 KM, što podrazumijeva da izvedemo psa, prošetamo ga i na kraju pokušamo unijeti dozu socijalizacije u njegove navike. Do sada imamo samo jednog psa o kojem se brinemo, labradora Meri, a o cijeni se uvijek možemo dogovoriti s vlasnicima", kažu ova dva studenta.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Za kraj dodaju da je njihov vršnjacima sada krivo što se oni nisu prije sjetili ovoga posla, a kada su tek krenuli s realizacijom ideje, bilo je podsmijavanja i skepse.

Ukoliko vam je potrebna briga oko vašeg psa, Kristijanove i Denisove usluge možete potražiti na Facebook stranici "Šetanje pasa – Sarajevo" ili ih kontaktirati na brojeve telefona: 063/559-423 i 063/981-180.