BiH
2

Studenti izlaze na ulice: U domovima se ne možemo ni okupati

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sarajevu je danas održan sastanak direktora studentskih cenatara u Federaciji BiH kako bi još jednom upozorili kantonalne i federalne vlasti na nezavidnu poziciju u kojoj se godinama nalaze.
Konferencija za medije u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Konferencija za medije u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Studenti u Federaciji BiH trebaju u ponedjeljak zadužiti sobe u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Zenici... Međutim, prema riječima Emira Kadrića, direktora Studentskog centra u Sarajevu, može se desiti da do toga ne dođe zbog toga što kantoni i Federacija BiH ne izmiruju svoje budžetske obaveze prema centrima koji, s druge strane, ostaju dužni svojim dobavljačima za usluge koje im pružaju.

"Oko 1,8 miliona KM kantoni duguju studentskim centrima. Već treći mjesec nam je plin isključen. Nekome je svejedno da se studenti ne mogu okupati i da se ne mogu ugrijati", kazao je Kadrić.

On apeluje na federalne vlasti da u proceduru stave usvajanje zakona o studentskom standardu koji bi regulisao i riješio nagomilane probleme studenata o ovom bh. entitetu.

Emir Kadrić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Emir Kadrić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Predstavnik studenata Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu Amir Herić upozorio je nadležne institucije na ono što može uslijediti ukoliko se ne ispune zahtjevi studentskih centara.

"Nemojte izazivati strpljenje nas i naših roditelja. Nemojte dodavati ulje na vatru, nego je gasite da ne bi izbio požar mnogo većih razmjera", kazao je Herić.

Predstavnik studenata iz Zenice kazao je da se i oni susreću sa istim problemima kao i svi studenti u drugiom bh. gradovima.

"Spremni smo da podržimo kolege iz Sarajeva u svim zahtjevima", kazao je Edin Begović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Dragan Mikulić, direktor Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, kaže da bi najbolje bilo potpisivanje ugovora da federalnim i kantonalnim vlastima na početku akademske godine, čime će se stvoriti pretpostavka za izmirenje dugova centrima.

"Nemamo zakon koji nam garantira da će nam biti plaćeno. Studentski centar ima tri puta veću potražnju od kapaciteta. Ako se ne riješe ova pitanja, upitan je početak akademske godine za studente koji žive u studentskom domu u Mostaru", kazao je Mikulić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ismet Pirić, direktor Studentskog centra iz Tuzle, kaže da se svi studenstkim domovi susreću sa sitim problemima.

"Imamo određeni dio dugovanja od kantona i Federacije, a naplata teško ide. Uslovljavaju nas brojem primljenih studenata i studenti iz Zeničko-dobojskog kantona se neće moći zadužiti. Imamo sudskih sporova i procesa sa mnogim kantonima iz prethodnih godina", kazao je Pirić.

Direktorica zeničkog Studentskog centra Miralema Bašić-Buzaljko kaže da entitetski i kantonalni ministri treniraju strogoću prema studentskim centrima.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Ponašaju se komotno i lagodno, kupuju luksuzne automobile, a studenti nemaju za osnovne stvari kao što je kupanje", kazala je Bašić-Buzaljko.

Direktori su federalnim i kantonalnim vlastima dali rok do ponedjeljka da izmire dugove kako bi se studenti mogli zadužiti u studentske domove.