BiH
294

Studenti iz SBK: Ne želimo studirati u Travniku, diplome se ne priznaju i skupo je

Piše: E. S. H.
Studenti iz Srednjobosanskog kantona koji su prije nekoliko dana protestovali ispred zgrade Vlade u Travniku, nastavljaju borbu sa premijerom Tahirom Lendom, a vezano za subvencioniranje smještaja u studentskim domovima u Sarajevu.

Podsjećamo, nakon što Vlada SBK nije prihvatila zahtjev studenata smještenih u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave da cijenu subvencija na smještaj i ishranu vrati sa 189 KM na prvobitnih 219 KM, te nakon što su svi pokušaji za dogovor s premijerom Tahirom Lendom propali, studenti su svoja prava zatražili pred zgradom Vlade gdje su održali mirni protest. Premijer je odbio njihove zahtjeve, a Vlada je ponudila tri opcije: 1. da se smanji broj studenata u studentskim domovima, kako bi postojeća sredstva mogla pokriti subvencije za sve studente, 2. da cijene ostanu iste, odnosno da Vlada umjesto 219 KM plaća 189 KM subvencija, 3. da studenti dođu studirati na neki od fakulteta Univerziteta u Travniku.

Kako nam je rekao Adis Kvrgić, predstavnik studenata iz SBK pri Asocijaciji studenata Studentskog centra Sarajevo, zatražili su sastanak sa premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom obrazovanja Elvirom Kazazovićem.

"Poslali smo dopis Predsjedništvu BiH, konkretno Bakiru Izetbegoviću, a u toku sedmice ćemo vidjeti šta dalje. Studenti su za dva mjeseca platili dodatnih 30 KM, ali mi ne odustajemo, idemo dalje, pa ćemo vidjeti šta će biti. Moguće je i podizanje šatorskog naselja ispred zgrade Vlade SBK", kazao je Kvrgić.

U sarajevskim domovima Nedžarići i Bjelave je blizu 420 studenata iz Srednjobosanskog kantona. Studenti ne žele na fakultete Univerziteta u Travniku jer je studiranje mnogo skuplje, a diplome se ne priznaju.

"Premijer je kazao da studiramo na Univerzitetu u Travniku, to je ono što njemu odgovara. Svi znamo da u BiH nisu jednaki svi univerziteti, na nekim konkursima se ne primaju nikakve diplome osim iz Sarajeva. Svaka godina studija košta mnogo više u Travniku nego u Sarajevu", dodao je Kvrgić.

Podsjećamo da je Vlada SBK smatrala boljim rješenjem da subvencionira smještaj 821 studenta sa 189 KM mjesečno od mogućnosti da subvencionira manji broj studenata koji bi dobijali 219 KM.

Studenti iz SBK nastavljaju svoju borbu i najavljuju proteste ukoliko se ne postigne dogovor o subvencioniranju. Ono što je sigurno je da svi studenti ne mogu izdvojiti dodatnih 30 KM za smještaj u domovima.