BiH
7

Studenti iz Sarajeva očistili Memorijalni centar Potočari

FENA
Foto: FENa
Foto: FENa
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) organizirao je i ove godine dolazak 120 studenata volontera u Potočare.

Ovi vrijedni studenti većinom postači očistili su cijeli kompleks Memorijalnog centra Potočari nakon dženaze i ukopa 136 žrtava genocida i pomogli u organizaciji komemoracije za žrtve.

Predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković i član Predsjedništva SPUS-a Merim Serdarević, koji je ujedno i student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kazali su Feni da je ovo njihova sedma posjeta Potočarima.

Svake godine dolaze da donesu pomoć ili očiste centar.

"Želimo poručiti svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mladima da im je svakog 11. jula mjesto u Potočarima gdje trebaju u duhu mira i tolerancije poslati poruke suživota, praštanja i pomirenja", kazali su.

Serdarević je osudio licemjerstvo onih koji ne priznaju genocid boreći se svim sredstvima da negiraju takav zločin počinjen u Srebrenici u kojem je stradalo više od 8.000 ljudi.

Volonteri žele poslati jasnu poruku da nikada neće dozvoliti da se zaborave zločini koji su počinjeni širom BiH, a posebno zločini koji su okaraterizirani kao genocid.

"Unatoč svim nemilim scenama koje su se danas dogodile mi pružamo danas ruku našim komšijama u Srbiji i Hrvatskoj želeći da s njima gradimo dobrosusjedske odnose i bolju budućnost svih nas", zaključio je Serdarević.